Država daje garancije EMS-u za Transbalkanski koridor

BEOGRAD – U skupštinsku proceduru ušao je Predlog zakona o davanju garancije u korist Nemačke razvojne banke KFW, Franfurt na Majni, po zaduženju Elektromreže Srbije u iznosu do 40 miliona evra za izgradnju sistema za prenos električne energije.

Reč je o Transbalkanskom koridoru, sekcija Obrenovac-Bajina Bašta i podizanje TC Bajina Bašta na 400 KV, što se odnosi na regionalni program za energetsku efikasnost u prenosnom sistemu II.

Projekat je primarno osmišljen u cilju obezbeđenja nacionalne energetske bezbednosti Srbije i zamene dotrajale mreže naponskog nivoa 220 kV sistemom mnogostruko većeg kapaciteta i višeg naponskog nivoa 400 kV.

U obrazloženju predloženog zakona se napominje da planiranim ulaganjem u nove interkonekcije, projekat predstavlja svojevrsnu spregu istoka i zapada, odnosno spajanja dva pomenuta tržišta električne energije, što će doprineti značajnom povećanju opšte dobiti čitavog regiona Jugoistočne Evrope, a i šire.

Finansiranje projekta, čija je investiciona vrednost procenjana na 58,95 miliona evra, biće realizovano, u skladu sa mehanizmom Investicionog okvira za Zapadni Balkan, sredstvima kredita u iznosu do 40 miliona evra koji će EMS-u odobriti KFW, uz drzavnu garanciju Srbije, zatim sredstvima donacije u iznosu od 12,8 miliona, koja će Srbiji i EMS-u biti dodeljena iz Zajedničkog fonda za donacije.

Predlog zakona je uputila Vlada Srbije, a u skupštinsku proceduru je ušao 29. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.