U trendu

Država pomaže razvoj kombinovanog prevoza

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas sa predstavnicima pet domaćih kompanija ugovore o dodeli podsticaja za unapređenje kombinovanog transporta za 2022. godinu, koja su na ovaj način dobila ukupno nešto više od 73 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Sredstva su dobili „Kombinobvani prevoz“ Prokuplje za remotorizaciju dizel-električne lokomotive, „Milšped“ Beograd za nabavku transportnih kontejnera za kombinovani transport, „Transagent operator“ Beograd za nabavku softvera za unapređenje načina rada železničkog operatera, Privredno društvo za međunarodnu i unutrašnju špediciju i javna skladišta „Transportšped“ Beograd za nabavku i opremanje paletnih regala i preduzeće za spoljnu i unutrašnju trgovinu i usluge „Nelt co“ Dobanovci za nabavku viljuškara.

Ministar Momirović je te kompanije nazvao pinorima u sketoru kombinaovanog prevoza u Srbiji.

„U okolnostima kada se u Evropi odvija rat dve najveće zemlje koje pružaju sirovinsku bazu za celu Evropu, logistika se nameće kao ključno pitanje obezbeđivanja sirovina i stabilnosti naše države i obezbeđivanja održive potrošnje energenata. Veliko mi je zadovoljstvo da sa ovim više nego relevantnim komapanijama potpišem ugovore koji će značiti dalju podršku razvoju železničkog saobraćaja i kombinovanog prevoza u našoj državi“, rekao je Momirović.

Ocenio je da današnji događaj pokazuje stabilnost janvih finasija Srbije i odlučnost nastavka investicija koje će dovesti do daljeg rasta ekonomije i standarda građana.

„U ovim okolnostima kada je cela Evropa u previranjima i kada se svi trude da obezbede elementarno stabilno snabdevanje za predstojeću jesen i zimu, mi pokazujemo odlučnost i stabilnost i siguran sam da ćemo bolje od ostalih zemalja u Evropi proći ovo teško vreme“, istakao je minisrtar Momirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.