U trendu

Dve glavne nagrade za makednonska i sedam za vina iz Srbije

BEOGRAD – Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, zatvoren je danas proglašenjem najboljih vina, od kojih su glavne nagrade – Trofej Otvorenog Balkana dobila dva makedonska i sedam vina iz Srbije.

„Albanija nije dobila trofej ali je dobila puno zlatnih medalja“, rekao je za Tanjug domaćin sajma, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Stevan Rajta, koji je nagaslio da već za desetak dana počinju pripreme za naredni sajam, kako bi celom svetu pokazali šta Otvoreni Balkan još može konkretno i lepo da uradi.

„Želimo da ovo bude poseban početak nove vinske kulture u Srbiji“, rekao je Rajta i ocenio da je Vinska vizija OB pokazala i početak nove budućnosti za tri zemlje koje čine tu inicijativu.

Nagalsio je da je na ocenjivanju bilo više od 600 vina, od kojih je 400 dobilo platinaste, zlatne, srebrne i bronzane medalje i plakete, a ocenjivao ih je međunarodni žiri sastavljen od eksperata iz celog sveta, među kojima je bilo i petoro nosilaca titule „Master of Wine“ – najprestižnije titule u vinskom svetu.

„Dobiti dobru ocenu, međunarodnu, od takvih eksperata na čelu sa
Karolin Gilbi, ekspertom za vina Balkana i Jugoistočne Evrope pomaže svim vinarima da im vina budu međunarodno prepoznata i da lakše osvoje trzšiste“, rekao je on.

Trofeji za njabolja vina dodeljeni su u devet kategorija – crveno vino, belo, roze, oranž, slatko, penušavo, pojačano, kao i za belo i crveno vino od autohntone sorte.

Pored trofeja, 12 vina je osvojilo platinastu medalju, 85 zlatnu, 187 srebrnu, a 163 bronzanu.

„Pokazali smo da naš deo Evrope može da pokaže nešto sasvim novo lepo i eleganto. Ovo je bio poslovni sajam, vinarima smo ponudilil nova tržišta, a svetu pokazali da mozemo da se udružimo i stvorimo potpuno novu klimu. Takvu sliku smo i poslali u svet da želimo da širimo zajedništvo, gostoprimstvo rad i ekonomiju, da politiku možemo da ostavimo sa strane“, rekao je Rajta.

Nagalsio da je sajam prilika da se krene mnogo dalje i da sve bude mnogo bolje.

Podsetio je da je sajam podrazumevao i promociju hrane, koja nema veštačkih sastojaka, kao i turističku ponudu prelepog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar