U trendu

Džaferović: Pitanje gasa u nadležnost države BiH

SARAJEVO – Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o „gasifikaciji Republike Srpske“ ne može imati nikakve pravne posledice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u BiH, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, saopštio je član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su se juče, na sastanku s predsednikom Upravnog odbora ruskog giganta Gasproma Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu, da u RS bude doveden gas.

Na sastanku je najavljeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne na jesen, preneo je RTRS.

„Nijedan stav koji je izneo ili dogovor koji je tokom posete Ruskoj Federaciji postigao predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije usaglašen u Predsedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje, kaže se u saopštenju Džaferovića.

On je dodao da niko u BiH nema niti bi trebalo da ima bilo šta protiv povezivanja BiH na međunarodne gasne tokove, prenela je Fena.

„Međutim, pitanje gasa i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno doneti zakon na državnom nivou i formirati nezavisnog državnog operatera kakav je Eletroprenos za električnu energiju“, rekao je on.

„Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što pre i time omogućimo stabilno snabdevanje BiH plinom“, poručio je Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.