Džonson elektrik u Nišu planira da zaposli dodatnih 2.400 radnika

Predstavnici Vlade Srbije i rukovodstvo kompanije Džonson elektrik potpisali su danas Memorandum o razumevanju kojim su predviđene dalje investicije u iznosu od 50 miliona evra i zapošljavanje dodatnih 2.400 radnika.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Memorandum su potpisali – u ime vlade ministar privrede Željko Sertić i grada Niša gradonačelnik Zoran Perišić i u ime kompanije direktor Džonson elektrik d.o.o. Markus Šmic, potpredsednik te kompanije za Evropu Ostin Vang i zastupnik Džonson elektrik Loran Kardona.

Proširenje postojećih kapaciteta trebalo bi, kako je planirano, da bude realizovano u narednih pet godina.

Trenutno ta kompanija zapošljava 365 ljudi, od kojih dve trećine čine operateri koji su svi zaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

Do kraja 2015. predviđeni broj zaposlenih je 582 radnika, a onda će, kako je najavljeno, taj broj da raste proporcionalno i kako bi do 2020. godine dostigao broj od 3.400 radnika.

Kompanija Džonson elektrik, koja se bavi proizvodnjom motora, zavojnica, prekidača, fleks krugova i mikroelektronike, prvi ugovor s Vladom Srbije potpisala je krajem 2013. koji je podrazumevao investiciju od 15 miliona evra, zgradu površine 10.000 kvadratnih metara i zapošljavanje do 1.000 radnika do sredine 2016.

Džonson elektrik je globalna kompanija sa sedištem u Hong Kongu i zapošljava više od 30.000 ljudi u više od 30 zemalja sveta.

Vučić: Prva dobra vest za Niš posle dužeg vremena

Srpski premijer je istakao da će to za nekoliko godina biti najveća fabrika u Srbiji i podvukao da je to prva velika i dobra vest za Nišlije posle mnogo godina, te da će ih biti više u narednom periodu.

Vučić je nakon potpisivanja memoranduma Vlade Srbije i rukovodstva Džonson elektrika, istakao da je posebno srećan zbog toga što je ta kompanija izabrala Srbiju i Niš gde će da otvori pogon.

On je dodao da je zadovoljan i što je vlada u tome učestvovala i precizirao da je dala 6.750.000 evra i „nije ga bacila“.

Prema njegovim rečima pozitivno je i što je Dženeral elektrik uspostavio saradnju sa tehničkom školom i Univerzitetom i Nišu, navodeći da je to upravo ono što će se i pokušati u daljem periodu saradnja privrede i obrazovanja na najboljim primerima Švajcarske, Nemačke….

On je rekao da će se nastaviti sa investicijama ne samo Nišavskom već i Topličkom, Jablaničkom, Pčinjskom i Pirotskom okrugu.

„Potrebni su nam projekti“ rekao je Vučić koji je podvukao i da novca ima i da se može ulagati, poručivši istovremeno da Vlada Srbije nijedan dan nije kasnila sa svojim obavezama u aranžmanu sa Dženeral elektrikom.

Premijer je naveo i da je zadovoljan kako je Grad obavio svoj deo posla, ali i zamolio za više energije i malo manje svađa.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.