U trendu

Vučić odlučio: Dogovoren plan otkaza 9.000 zaposlenih u javnoj upravi

Vlada Srbije dogovorila je kako će izledati proces otpuštanja utvrđenog viška od 9.000 zaposlenih u javnoj upravi, prenose beogradski mediji.

“Zastoj je trajao desetak dana jer većina ministara nije bila spremna da konačno krene u ono što je već ranije dogovoreno. Ministarstvo za državnu upravu dalo je opštu analizu, a zatim su sva ministarstva radila na preciznim planovima za svoje sektore. Međutim, cela akcija se u jednom momentu potpuno razvodnila i očigledno je da je zeleno svetlo morao da da sam premijer”.

Ti planovi za sada su označeni kao službena tajna da ne bi izazvali paniku među zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, analize pokazuju da najviše viškova ima u zdravstvu, prosveti i sudstvu.

Srbija ima čak 16 sudija više na 100.000 stanovnika nego što je to evropski propis. Sa druge strane, plate u sudstvu veće su 25 odsto nego prosečna plata u sektoru države. Najveći problem je što čak 30 odsto zaposlenih na nivou svih sudova u Srbiji čini pomoćno osoblje koji ne učestvuju u rešavanju sudskih predmeta.

Sličan problem dešava se i sa zdravstvom. Nezadravstveno osoblje čini 24 odsto svih zaposlenih u tom sektoru. Imamo i višak lekara opšte prakse, ali i ozbiljan manjak lekara specijalista, stomatologa i farmaceuta.

Racionalizacija javne puprave jedna je od najvažnijih reformi koje Srbija mora da sprovede do 2018. Prema aktuelnom sporazumu sa MMF, sredstva koja država izdvaja za zaposlene u javnom sektoru moraju u naredne tri godine da čine do sedam odsto BDP-a. Nakon smanjenja plata u javnom sektoru, ti troškovi su sada oko 8,5 odsto BDP-a.

Ova tema je zainteresovala forumaše Krstarice. Uključite se i vi u raspravu i diskutujte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.