U trendu

E-trgovina povećala poštansku dostavu paketa u Hrvatskoj

ZAGREB – Na tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj je u drugom tromesečju 2018. zabeležen rast usluge dostave paketa od 6,0 posto u odnosu na prvi kvartal, odnosno od 11 odsto u odnosu na isti periodu prošle godine.

Najveći uticaj na skok “paketskih” usluga imao je rast “ekspres” dostave paketa, a ta usluga je najvećim delom povezana sa e-trgovinom, piše Polsovni.hr.

“Eskpres” paketa je isporučeno 8,0 posto više nego u prva tri meseca 2018.

S rastom broja paketa povećao se i udeo ove poštanše usluge na ukupnom poštanskom tržištu, tako da paketi trenutno zauzimaju 6,6 odsto hrvatskog poštanskog tržišta.

Ukupan prihod poštanskog tršista je takođe porastao u drugom kvartalu iako je broj usluga u odnosu na prethodno tromesečje opao za oko 2,0 posto.

U periodu april-jun 2018. ostvareno je oko 2,0 posto više prihoda nego tri meseca ranije, odnosno 6,0 procenata više u odnosu na isti period prethodne godine, što je rezultat spomenutog rasta u segmentu dostave paketa.

Krajem drugog tromesečja, na poštanskom tržištu Hrvatske poslovala su 23 pružaoca poštanskih usluga, među kojima je “Hrvatska pošta d.d.” najveći pružalac s udelom od oko 85 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.