U trendu

EBRD sprema milijarde evra za razvoj kargo ruta EU-Azija

SAMARKAND – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da uloži milijarde evra u razvoj kargo ruta između Evrope i Azije koje zaobilaze Rusiju, izjavila je danas predsednica te banke Odil Reno Baso.

Lavovski deo železničkog saobraćaja između Kine i Evrope odvija se takozvanom severnom rutom preko Rusije, a zapadne sankcije prema Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu primoravaju kompanije da traže alternativne pravce.

EBRD je glavni finansijer Srednjeg koridora, koji ide preko Kazahstana, Kaspijskog mora, Azerbejdžana, Gruzije i Turske. Srednji koridor je sporiji i skuplji od severne rute, a što je još važnije, nema kapacitet za velike količine tereta.

„Trenutno, Srednji koridor, koji se naziva i Transkaspijska ruta, može da pokrije samo 5,0 posto železničkog tranzitnog kontejnerskog saobraćaja između EU i Kine“, rekla je Reno Baso na konferenciji u uzbekistanskom gradu Samarkandu, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, najnovija svetska dešavanja pojačala su interesovanje za Srednji koridor. „Već uočavamao da sve više kupaca i operatera istražuje diversifikaciju ruta“, navela je ona.

Reno Baso je istakla da je EBRD spremna da podrži velike projekte u bivšem sovjetskom regionu Centralne Azije kako bi se otklonila postojeća uska grla, olakšao teretni saobraćaj na Srednjem koridoru i istražila izvodljivost drugih ruta.

„Prepoznajemo strateški značaj (drugih ruta) i potencijalne prednosti sa stanovišta logistike. Ali, takođe ćemo analizirati političke, komercijalne i fiskalne rizike koje nosi razvoj ovih novih transportnih koridora. Važno je uzeti u obzir takve rizike prilikom određivanja prioriteta i pokretanja potencijalnih investicija vrednih više milijardi evra“„ poručila je šefica EBRD.

EBRD već ulaže i radi sa Kazahstanom na jačanju kapaciteta njenih železnica i luke Aktau, i kaspijske flote, što su ključni delovi Srednjeg koridora.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je takođe govorio na ovoj konferenciji, naveo je da Brisel promoviše povezivanje s centralnom Azijom „ne na račun drugih ruta“.

„Poštujemo i podržavamo želju centralnoazijskih partnera da otklone zavisnost od bilo kog pojedinačnog međunarodnog partnera bez obzira na istorijske i geografske uslove“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.