ECB 1.oktobra uvodi novu referentnu kamatnu stopu

PODGORICA – Evropska centralna banka (ECB) zatražila je od evropskih poslovnih banaka da ubrzaju pripreme za prelazak na korišćenje nove referentne kamatne stope koja se naziva €STR (euro short-term rate ili u prevodu – euro kratkoročna stopa).

Do te promene dolazi nakon niza krupnih skandala vezanih uz nameštanje dosadašnjih poznatih referentnih stopa (Libor, Euribor, Eonia), zbog kojih su velike banke kažnjene milijardama dolara, a njihovi bivši zaposleni, koji su međusobno dogovarali stope, završili u sudnici ili zatvoru. Kako bi sprečila nove manipulacije, ECB je odlučila da razvije €STR, koji će verno održavati cenu prekonoćnog zaduživanja na evropskom finansijskom tržištu, prenosi „Investitor“.

Jedna od ključnih razlika između €STR-a i, na primer, dosadašnjeg Euribora u tome je što se za novu referentnu stopu podaci prikupljaju od čak 50 evropskih banaka, a pri formiranju Euribora prikupljali su se od samo 20 probranih banka, piše zagrebački Jutarnji list i dodaje da su ga, nakon prikupljanja podataka, izračunavali u kompaniji Global Rate Set Sytems Ltd, a ne u ECB, gde će se raditi kalkulacije €STR-a.

Referentne kamatne stope izuzetno su važne jer služe za preračunavanje i određivanje cena na enormnom tržištu derivativa (finansijskih izvedenica), kredita i obveznica. U ECB-u su zabrinuti jer nIsu videli adekvatan nivo spremnosti za prelazak na €STR, te zbog potencijalne nepripremljenosti postoji potencijalna opasnost konfuzije, zabuna oko određivanja cene i posledičnih pravnih sporova između tržišnih učesnika.

Od 2. oktobra, prema uputstvu ECB-a, promeniće se način na koji se računa Eonia, koja će u osnovi postati €STR uvećan za 8,5 postotnih poena. Kada bude prvi put objavljen na stranici ECB-a, €STR će reflektovati trgovinske podatke od 1. oktobra. Biće objavljivan svako jutro u 9.15, a ne poput Eonije veče pre. Eonia će u potpunosti prestati da se koristi do početka 2022, a tržišni učesnici već sada hitno moraju da počnu da ugrađuju €STR u milione postojećih ugovora koji definišu transakcije izvedenicama, kreditima i obveznicama.

Pojedini stručnjaci procenjuju da bi uvođenje nove referentne stope moglo fundamentalno da promeni način na koji se određuju cene kredita i kako će se interno upravljati kreditnim rizicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.