ECB oborila i projekcije rasta BDP-a i inflacije u evrozoni

FRANKFURT – Evropska centralna banka je danas smanjila svoje procene privrednog rasta evrozone, ali i inflacije.

BDP evrozone će, prema najnovijim očekivanjima ECB-a, porasti za 1,1 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,2 odsto, dok za 2020. godinu predviđa rast od 1,2 odsto umesto ranije prognoziranih 1,4 odsto, prenosi britanski „Gardijan“.

Kada je reč o inflaciji, ona će u 2019. godini biti 1,2 odsto, umesto ranije projektovanih 1,3 odsto.

U 2020. godini, inflacija u evrozoni će iznositi 1,0 odsto (ranije projetkovano 1,4 odsto), a u 2021. godini 1,5 odsto (a ne 1,6 procenata).

Predsednik ECB Mario Dragi je, na konferenciji za novinare održanoj nakon zasedanja te institucije, poručio da u slabije ekonomske prognoze nisu uračunati efekti mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije bez ikakvog dogovora koji bi obezbedio „glatku tranziciju“, niti su uračunati potencijalni efekti aktuelnih globalnih trgovinskih trvenja.

Dragi je izjavio da je američko-kineski trgovinski rat ključni uzrok evropskih problema i da globalne trgovinske tenzije nanose štetu evrozoni, a naročito njenoj proizvodnoj aktivnosti.

Ekonomija evrozone se, prema njegovim rečima, nalazi u „dugotrajnom“ periodu ekonomske slabosti, ali bi u kvartalu jul-septembar trebalo da ostvari „umeren, ali pozitivan“ rast.

Predsednik centralne banke je potvrdio da je ECB danas snizila kamatnu stopu na depozite komercijalnih banaka na minus 0,5 odsto, i da će kamatne stope ostati na rekordno niskom nivou sve dok inflacija snažnije ne ubrza.

(Tanjug)

Napišite komentar