U trendu

Energetski sistem stabilizovan, rudari najzasluĹžniji za to

BEOGRAD – Svi kapaciteti u termoelektranama su na mreĹži i idu ka dostizanju maksimuma proizvodnje električne energije, izjavila je danas drĹžavna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Prema njenim rečima, elektroenergetski sistem se stabilizuje i ima dovoljno toplotne i električne energije.

„Ministarstvo rudarstva i energetike, zajedno sa svim javnim preduzećima u sektoru proizvodnje i distribucije, svakodnevno radi na tome da se sistem potpuno stabilizuje“, rekla je Atanacković za TV Prva.

Istakla je da se ne može reći da je sistem stoprocentno stabilizovan, ali da se svakodnevno radi na tome da se obezbedi dovoljno električne i toplotne energije i za domaćinstva i za privredu.

„DrĹžava je pravovremeno reagovala i zahvaljujući tome ĹĄto smo finansijski stabilni, sačuvali smo energetsku bezbednost. Hvala svim radnicima Elektroprivrede, rudarima koji neprestano rade u teĹĄkim uslovima, oni su najzasluĹžniji za to ĹĄto imamo dovoljno električne energije. Oni nisu i ne mogu biti odgovorni za krizu, za to je odgovorna uprava EPS-a“, rekla je Atanacković.

Ona je rekla da je Ministarstvo rudarstva i energetike u aprilu formiralo Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i da su od menadĹžmenta „Elektroprivrede Srbije“ dobijali pismene i usmene izveĹĄtaje o tome da je sve spremno za zimsku sezonu i da neće biti problema.

„Poslednjih godinu dana ukazujemo na to da se EPS-om loĹĄe upravlja, da planiranje nije adekvatno, da nema novih investicija, podsetiću da EPS nije izgradio nijedan elektroenergetski kapacitet 30 godina. Zato ĹĄto uprava EPS-a nije na vreme planirala remonte, zato ĹĄto nije bilo novih kapaciteta, nije bilo modernizacije postojećih, doĹĄli smo u ovu situaciju“, izjavila je Atanacković.

Ona je ponovila da energetska kriza potresa ceo svet, kao i da cene električne energije na evropskim tržištima i dalje rastu, pa je juče megavat-čas koštao 420 evra, a početkom godine bio je 50.

„Ugalj koji koristimo je najloĹĄijeg kvaliteta, to je lignit najniĹže kalorijske vrednosti, a ako hoćemo da budemo energetski bezbedna i nezavisna zemlja, moramo imati i druge izvore i OIE i gas i da razgovaramo o nuklearnoj energiji“, navela je drĹžavna sekretarka.

Atanacković je istakla da ukoliko u našem energetskom miksu imamo sve izvore, onda ćemo lako prevazići sve buduće energetske krize i da mislimo i na naredne generacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.