U trendu

Energetskom tranzicijom do stabilnog snadbevanja energijom

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je Srbija započela proces energetske tranzicije donošenjem novog zakonodavnog okvira prošle godine i da će taj proces osigurati stabilan i moderan energetski sektor.

Mihajlovićeva je, na konferenciji „Dijalog o zelenoj energetskoj tranziciji“, kazala da je Srbija odlučno krenula putem zelene energetske tranzicije, te da će taj proces obezbediti stabilno snabdevanje energijom, investicije i zdraviju životnu sredinu.
„Čvrsta opredeljenost ka čistim, zelenim izvorima energije, pored potpisanog Pariskog sporazuma i Sofijske dekleracije, potvrđena je i donošenjem potpuno novog regulatornog okvira 2021. godine“, kazala je Mihajlovićeva, a saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Navela je da su izmenjeni zakoni o energetici, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o rudarstvu, kao i da je donet potpuno novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji relevantne evropske institucije ocenjuju kao jedan od najmodernijih u Evropi.

Ona je rekla da slede javne konsultacije, javno slušanje i prekogranične konsultacije nacrta Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu, i da bi plan trebalo da bude usvojen do kraja ove godine, kao i nova Strategija razvoja energetike Srbije sa programom, koja će sadržati i poseban deo koji se tiče razvoja proizvodnje zelenog Vodonika.

„Energetska tranzicija i održivost je od posebnog značaja za čitavu ekonomiju i društvo i ima za cilj da energetiku učini stabilnim i modernim sektorom, kao i da omogući stvaranje podsticajnog investicionog ambijenta za sve investitore“, navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je ukazala da je ugalj osnovni domaći energetski resurs na koji se naša zemlja oslanja, te da se iz tog resursa proizvede oko 70 odsto električne energije.

„Naši ciljevi su potpuna karbonska neutralnost do 2050, odnosno povlačenje iz rada svih postrojenja koja koriste ugalj. Energetska kriza koja je prisutna u celom svetu, posebno Evropi, još jednom je ukazala da je energetska bezbednost ekvivalent nacionalnoj bezbednosti“, kazala je Mihajlovićeva.

Konferencija „Dijalog o zelenoj energetskoj tranziciji“ organizovana je u saradnji Srpsko-nemačkog klimatskog partnerstva i Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.