U trendu

EPS: Smenjeno osam direktora i šefova

Elektroprivreda Srbije (EPS) danas je saopštila da je bilo grešaka u decembarskim računima za struju zbog čega je smenjeno osam direktora i šefova odgovornih za brigu o korisnicima.

To su, kako se navodi, Sonja Milojević, direktor Sektora za brigu o korisnicima, Miomir Papović, direktor Odseka za tehničke usluge Jagodina, Mile Milošević, rukovodilac Sektora za brigu o korisnicima TC Kraljevo i Vojkan Vučković, rukovodilac Sektora za brigu o korisnicima TC Kragujevac.

U EPS Distribuciji biće smenjeni Žarko Šantrić, direktor Sektora za podršku tržištu i smanjenje gubitaka Beograd, Srdjan Djurović, direktor Ogranka Kraljevo, Miloš Petrović, šef službe za kontrolu mernih mesta, Ogranak Niš i Dobrica Milošević, direktor Ogranka Jagodina.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić ocenio je da nisu svi računi pogrešni.

„Definitivno da je u pojedinim slučajevima bilo grešaka i nepravilnosti, kao i grešaka i nemara i u okviru samog postupka očitavanja. Bilo je i grešaka koje su napravili ljudi u elektrodistribucijama, odnosno odgovorni u elektrodistributivnom sistemu, bilo da oni pripadaju EPS Distribuciji ili EPS-u“, rekao je Grčić.

EPS je do sada primio 1.880 reklamacija gradjana za eventualno pogrešno ispostavljene račune za električnu energiju za decembar 2016.

„Taj broj reklamacija je ispod proseka za decembar u prethodne tri godine. Svi korisnici mogu da pošalju reklamacija do kraja januara jer je i naš cilj da rešimo svaku žalbu“, rekao je Grčić.
 
Dodao je da „unutrašnja kontrola nastavlja da radi i baviće se ovim pitanjem duži vremenski period“.

„Želimo da sve ono što pripada distribuciji i brizi o korisnicima dovedemo na najviši nivo. Kontrola već ima neke rezultate i biće smenjeni oni koji su odgovorni za poslove koji su doveli do pogrešnih računa“, istakao je Grčić.

On je ocenio da „kada se 1.880 reklamacija uporedi sa 3,6 miliona korisnika, to je zanemarljivo“.

„EPS ima za cilj da reši problem svakog korisnika“, rekao je Grčić.

U sapštenju se navodi da su radna mesta „čitači“ brojila u EPS-u ukinuta 2000. godine i poslednjih 16 godina na tim poslovima angažuju se različite agencije.

Dodaje se da gde god se utvrde propusti agencija uslediće finansijske sankcije u skladu sa ugovorom.

„Do sredine 2015. godine kada je počeo proces centralizacije i korporativizacije u EPS-u, svaka elektrodistribucija raspisivala je svoje tendere i angažovala agencije. Sada sve te agencije čitaju zajedno“, ističe se u saopštenju EPS-a.

U otvorenom postupku javne nabavke, prema rečima Grčića, angažovan je konzorcijum čiji je nosilac firma Sekvester i koji čita brojila po ceni od 39,9 dinara za celu Srbiju.

„Postoje razne spekulacije o ceni čitanja i tvrdim da sadašnja cena nije veća u odnosu na ranije. U prethodnom periodu pre korporativizacije, cena čitanja se kretala oko 61 dinara, a u nekim delovima ED Čačak i do 145 dinara, odnosno čak i više od 300 dinara“, rekao je Grčić.

Odredjene elektrodistribucije, kako je objasnio, raspisivale su tendere gde se čitačima plaćalo na sat pa je u planinskim delovima za neke zaseoke bilo potrebno nekoliko sati da očitaju jedno, dva ili tri brojila i ta je cena bila astronomska.

„Napravili smo dobar posao i ozbiljnu uštedu“, ocenio je Grčić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar