U trendu

Erste: Najviše kredita iz COSME programa odobreno trgovinama

BEOGRAD – Više od 800 investicionih i kredita za obrtna sredstva mikro, malim i srednjim preduzećima, u ukupnom iznosu od 20 miliona evra, odobrila je Erste banka za godinu i po dana u okviru COSME programa, saopšteno je danas iz te banke.

Dogovoreni portfolio od 25 miliona evra je iskorišćen gotovo 80 odsto, znatno pre kraja perioda dostupnosti sredstava u oktobru 2020., a većina korisnika kredita, gotovo trećina, dolazi iz sektora trgovine na veliko i malo, navode iz Erste banke, koja ove kredite odobrava na osnovu ugovora o garanciji sa Evropskim investicionih fondom (EIF).

Sledi prerađivačka industrija, sa 22 odsto, a potom sektor transporta i skladištenja sa devet procenata odobrenih kredita.

„U okviru COSME programa, preduzetnici i mikro, mala i srednja preduzeća dobili su pristup kreditima sa dužim periodom otplate i smanjenim uslovima za kolateralom“, navodi se u saopštenju, i dodaje da su klijenti ovu podršku prepoznali kao značajnu naročito za kredite za obrtna sredstva sa rokom dužim od 36 meseci.

„Erste banka je tokom prvog kvartala 2019. godine ukupne plasmane kredita mikro preduzećima povećala za 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine“, kaže Bojan Vulikić, direktor Direkcije za mala preduzeća i preduzetnike u Erste banci.

Svrha COSME programa je da doprinese promociji preduzetništva, lakšem pristupu finansijama i unapređenju internacionalizacije i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a za koordinaciju aktivnosti u okviru programa zaduženo je Ministarstvo privrede Srbije.

Maksimalni iznos kredita za obrtna sredstva je 150.000 evra, i on se odobravaju na rok duži od 36 meseci, a COSME garancija omogućava podizanje kredita bez čvrstog kolaterala, isključivo na bazi menica klijenata.

Rok za otplatu Investicionih kredita iznosi 60 do 120 meseci sa zalogom, odnosno hipotekom na predmetu finansiranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.