U trendu

EU pooštrava kontrolu stranih investicija do kraja 2018.

BRISEL – Evropska unija će verovatno pre kraja ove godine izraditi dalekosežni plan o koordinisanoj kontroli stranih investicija, izjavila je danas evropska komesarka Sesilija Malmstrem.

Zvanični Brisel se na takav potez odlučio zbog “poplave” kineskih investicija, a plan podrazumeva da se “pod lupom” Evropske komisije nađu strane investicije u vitalnim sektorima kako bi se zaštitili strateški interesi Evrope u pojedinim tehnološkim oblastima, navodi agencija Rojters.

Malmstremova je rekla da su pregovori s ciljem postizanja kompromisa, koji bi članice EU i Evropski parlament mogli da prihvate, bili veoma konstruktivni, i da je samo nekoliko pitanja ostalo nerešeno.

“Nismo u ćorsokaku, već se krećemo napred. Postoji dobra šansa da ovo zaključimo do kraja godine”, izjavila je Malmstrem pre početka sastanka sa ministrima trgovine iz zemalja EU.

Međutim, italijanska vlada je izrazila određene rezerve prema aktuelnom planu, a predstavnik Italije Mikele Gerači je rekao da predlog, prema kojem su članice obavezne da dele informacije sa Komisijom, predstavlja kršenje prava država na samostalno donošenje odluke o tome da li žele ili ne žele da blokiraju neku investiciju.

Italija želi da razmena informacija bude dobrovoljna i da se jasno naznači da će Komisija moći samo da iznosi predloge, ne i odluke.

Zvanični Rim, ocenjuje Rojters, želi bliže investicione odnose sa Kinom, zbog čega je oprezan u nastojanju da se ne zameri zvaničnom Pekingu.

Malmstremova je, međutim, negirala da je predlog EU “protiv Kine”.

“Intenzivno radimo sa italijanskom vladom kako bismo pokušali da razumemo njihovu zabrinutost. Nadam se ćemo postići dogovor u kojem će učestvovati i Italija”, izjavila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar