U trendu

EU: Trgovinski sporazum sa Merkosurom prioritet broj jedan

BRISEL – Zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa južnoameričkim blokom – Merkosur – nakon 20 godina pregovora je glavni prioritet Evropske unije, izjavila je danas evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

Evropska komesarka je istakla da ne želi da precizira novi rok, ali veruje da bi dogovor mogao da se postigne tokom mandata sadašnje Evropske komisije, koji ističe krajem oktobra.

“Ostaju neka komplikovana pitanja – poljoprivreda i još nekoliko drugih oblasti. Mislim da sada, tokom mandata ove Komisije, postoji prostor da to rešimo. Apsolutno ću učiniti sve što mogu. Ovo je trenutno prioritet broj jedan“, rekla je Malmstrem na jednom događaju u Briselu, a prenosi agencija Rojters.

Dve strane se, kako je istakla, približavaju, a ponude su već razmenjene o manje kontroverznim poljoprivrednim proizvodima.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro je pre nedelju dana najavio da će Merkosur uskoro potpisati trgovinski sporazum sa EU.

Pregovori EU sa grupom Merkosur, koja okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, i koja je četvrti najveći trgovinski blok na svetu, intenzivirali su se nakon “zamrzavanja” evropskih trgovinskih pregovora sa SAD posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.