U trendu

EU tužila Kinu pred STO zbog Litvanije

BRISEL – EU je danas pokrenula tužbu kod Svetske trgovinske organizacije (STO) protiv Narodne Republike Kine zbog ”diskriminatorne trgovinske prakse protiv Litvanije”, koja krši međunarodna pravila i pogađa izvoz sa celokupnog jedinstvenog tržišta EU.

EU navodi da konkretne trgovinske mere Kine ”izgledaju kao diskriminatorne i nezakonite prema pravilima STO”, a da štete izvoznicima, kako u Litvaniji, tako i širom EU, jer ciljaju i proizvode sa litvanskim sadržajem koji se izvoze iz drugih zemalja EU.

U Briselu navode da je tužba pokrenuta tek pošto su propali pokušaji da se ovaj trgovinski spor reši bilateralno i da su odlučni da deluju brzo protiv mera koje krše pravila STO i ugrožavaju integritet jedinstvenog tržista EU.

„Pokretanje slučaja kod STO nije korak koji preduzimamo olako. Međutim, nakon uzastopnih neuspešnih pokušaja da se ovo pitanje reši bilateralno, ne vidimo drugi put dalje nego da zatražimo od STO konsultacije o poravnanju sa Kinom”, izjavio je potpredsdnik Evropske komisije, Valdis Dombrovskis.

U Komisiji objašnjavaju da je prva faza u procedurama za rešavanje sporova pred STO „zahtev za konsultacije“, u okviru kojeg će EU zvanično traži od Kine više informacija o njenim merama u cilju postizanja zadovoljavajućeg rešenja.

Ukoliko ove konsultacije ne dovedu do pozitivnog ishoda u roku od 60 dana, EU može zatražiti osnivanje komisije koja će odlučivati o ovom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar