U trendu

EU ukinula sankcije sirijskoj avio-kompaniji Čem Vings

DAMASK – Evropska unija je ukinula sankcije sirijskoj avio-kompaniji Čem Vings, saopštili su danas predstavnici EU i tog avio-prevoznika.

EU je uvela sankcije Čem Vingsu u decembru prošle godine optužujući kompaniju da pomaže krijumčarenje migranata u 27-člani blok, odnosno da prevozi ljude u Belorusiju koji onda ilegalno prelaze granice EU, što je preraslo u migracionu i humanitarnu krizu, prenosi Rojters.

Čem Ving su ranije stavile na crnu listu Sjedinjene Države, navodeći da je sirijska vlada koristila tog avio-prevoznika za prevoz militanata, oružja i druge opreme tokom sukoba koji besni u Siriji od 2011. godine.

Odluku EU o uklanjanju Čem Vingsa sa liste sankcija potpisao je 18. jula visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep BorelJ, prema izjacio portparola EU u Bejrutu. On nije mogao odmah da kaže zašto je avio-kompanija, koja trenutno obavlja letove sa tri aviona ka destinacijama uglavnom na Bliskom istoku, skinuta sa liste, napominje britanska agencija.

Osama Satea, direktor za razvoj poslovanja i za odnose s javnošću Čem Vingsa, rekao je da ova odluka pokazuje da je kompanija „potpuno nevina“, ali da ona neće odmah dovesti do letova za Evropu.

„Ovo će nam omogućiti da zatražimo dozvolu za rad na nekim aerodromima. To će biti lakše nakon što naše ime bude izbrisano sa crne liste“, dodao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.