U trendu

EU za dogovor sa SAD oko subvencija u avio-industriji

BRISEL – Evropska unija poziva Sjedinjene Države da odlože trgovinske sankcije i da umesto toga potraže rešenje sa Unijom za sporazum o subvencijama u avio-industriji, ali je Vašington pokazao da ne želi da razgovara, izjavila je danas evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

„Smatramo da, kako stvari stoje, danas imamo u svetu dosta tarifa. Američki predsednik voli da sklapa sporazume, pe smo ponudili da pokušamo da postignemo sporazum kako bismo pronašli uzajamno rešenje“, rekla je Malmstrem na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Prema njenim rečima, „SAD za sada, nažalost, nisu iskazale spremnost za pregovore, bar dok ne uvedu svoje tarife, što će verovatno uskoro i učiniti“.

Sporazum između EU i SAD bi, kako je dodala, mogao poslužiti kao obrazac koji će drugi slediti kako bi stvorili ravnopravne uslove na tržištu.

„Znamo da i drugi veliki igrači u svetu, poput Rusije i Kine, ali i drugi, takođe subvencionišu svoju civilnu vazduhoplovnu industriju“, rekla je Malmstremova.

Svetska trgovinska organizacija (STO) odobrila je zahtev SAD-a za uvođenje tarifa na evropsku robu, tvrde izvori upoznati sa situacijom, što je samo delić ishoda 15-godišnjeg spora oko subvencija datih američkom proizvođaču aviona Boingu i evropskom rivalu Erbasu.

STO bi u nedelji koja počinje 30. septembra trebalo da obelodani razmere sankcija.

EU je, međutim, sastavila listu američkih proizvoda u vrednosti od 20 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti tarife u sklopu spora oko američkog subvencionisanja Boinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.