najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropska komisija odbacila kritiku „Epla“

Evropska komisija je danas odbacila kritike američke kompanije „Epl“ da rešenje Brisela ta taj tehnološki gigant plati 13 milijardi evra zaostalih poreza Irskoj predstavlja političku odluku, ukazaviš da je taj iznos izračunat na osnovu činjenica i podataka samog „Epla“.

Izvršni direktor „Epla“ Tim Kuk je u intervjuu listu „Ajriš Indipendent“ danas izjavio da je odluka Evropske unije da njegova kompanija plati zaostali porez Irskoj „potpuna politička budalaština“, delimično motivisana predrasudama protiv Amerike, preneo je Rojters.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je na konferenciji za štampu u Briselu danas, na pitanje da li prihvata te tvrdnje „Epla“, odgovorila: „Ne prihvatam. To je bila odluka utemeljena na činjenicama o tom slučaju.“

Vestager je istakla da je iznos zaostalog poreza koji „Epl“ treba da isplati Irskoj izračunat na osnovu podataka koje je obezbedila sama kompanija, kao i činjenica iznesenim tokom rasprava u američkom Senatu po pitanju poreza koji plaća „Epl“.

Evropska komesarka je najavila da će se ovog meseca u Vašingtonu sastati sa američkim ministrom finansija DŽekom Luom, kako bi dodatno razgovarali o pitanju poreza za „Epl“.

Antikorupcijsko regulatorno telo EU naložilo je juče Eplu, posle dvogodišnje poreske istrage, da Irskoj plati 13 milijardi evra zaostalog poreza, pošto je utvrđeno da je posebna šema za preusmeravanje profita preko Irske predstavljala nezakonitu državnu pomoć.

Predmet istrage je bio neobičan sporazum koji je Epl postigao sa irskim poreskim vlastima da kompanija plati porez po izvanredno niskoj stopi od 0,005 odsto u 2014. godini.

Evropska komisija je to nazvala „ilegalnom državnom pomoći“, irske poreske vlasti kažu da su „naplatile pun iznos dospelog poreza“, a Epl tvrdi da je isti aranžman na raspolaganju svakoj kompaniji sa sedištem u Irskoj, samo ako ga zatraži.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike