U trendu

Bura u EU: EK pokrenula procedure uvođenja sankcija Nemačkoj

Evropska komisija razmatra mogućnost da pokrene prekršajni postupak protiv Nemačke nakon što je Ustavni sud te zemlje osporio ovlašćenja vrhovnog suda EU, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Mi sada detaljno analiziramo presudu nemačkog Ustavnog suda. I razmotrićemo moguće dalje korake, koji bi mogli da uključe i pokretanje prekršajnog postupka“, navela je predsednica EK, koja je inače bivša nemačka ministarka odbrane, a prenosi Politiko.

Ustavni sud Nemačke u utorak je doveo u pitanje prvenstvo Suda pravde EU, presudivši da politika Evropske centralne banke iz 2015, koju je sud u Luksemburgu odobrio 2018. godine, da kupuje obveznice u okviru stimulativnog paketa za kvantitativno ublažavanje olakšica, nije u skladu sa mandatom ECB.

Fon der Lajen je rekla da je monetarna politika EU „stvar isključive nadležnosti“, da pravo Unije ima prednost nad nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda obvaezujuće za sve nacionalne sudove.

„Konačnu reč o pravu EU uvek se daje u Luksemburgu. Nigde drugde“, poručila je fon der Lajen.

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova prethodno je rekla da Brisel odlučuje o „mogućim koracima“ koje može preduzeti da odgovori na presudu nemačkog suda koja je osporila politiku kupovine obveznica Evropske centralne banke, a istovremeno i autoritet najvišeg suda u EU.

Jourova je u intervjuu za Frankfurter Algemajne Zontagscajtung naglasila da „naši pravnici to pažljivo razmatraju pre nego što odlučimo potencijalne korake koje treba preduzeti.

„Ali, svima bi trebalo biti jasno: u našoj Uniji pravno postoji primat prava EU. Presude Evropskog suda pravde obavezuju sve domaće sudove“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar