U trendu

Evropska komisija s 2,1 milijarde evra podržava Zapadni Balkan

Evropska komisija će novim finansijskim paketom sa 2,1 milijarde evra podržati 14 vodećih investicionih kompanija i privatni sektor zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Odluku o tme je danas odobrio Operativni odbor Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan podržaće kompanije transporta, energetike, životne sredine i ljudskog kapitala, saopštila je EU info mreža.

Paket sadrži 528 miliona evra grantova EU iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose privreda Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je izjavio da je odobrenje novog investicionog paketa „jasna poruka da je partnerima na Zapadnom Balkanu budućnost unutar EU“ i da je „ostvaren stabilan napredak u zatvaranju jaza u ekonomskom razvoju“.

Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima sa Zapadnog Balkana i međunarodnim finansijskim institucijama da bi se ubrzala evropska perspektiva regiona.

Podržani su projekti izgradnje deonica auto-puta na Koridoru 5c u BiH i Koridoru 8 u Severnoj Makedoniji, a iz oblasti čiste energije rehabilitacija hidroelektrana u Srbiji i BiH, povećanje energetske efikasnosti u Severnoj Makedoniji i uvođenje ekološkog javnog prevoza u Tirani.

Investicioni paket unaprediće energetsku efikasnosti i integrisano upravljanje energijom Univerziteta u Beogradu, finansirati preduzetnike i digitalizaciju kao i konkurentnost mikro i malih preduzeća (MMSP). 

Cilj ekonomskog i investicionog plana EU za Zapani Balkan u iznosu od 30 milijardi evra investicija, uključujući do devet milijardi evra grant sredstava EU su podsticanje dugoročnog oporavaka, ubrzavanje zelene i digitalne tranzicije i podsticaj regionalne saradnje i približavanje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар