U trendu

Evrozona beleži u julu najjači mesečni rast u dve deceni

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni beleži u julu najbrži mesečni rast u poslednjih više od dve decenije, pošto je ublažavanje brojnih korona mera ograničenja postaklo aktivnost u sektoru usluga, pokazuje istraživanje londonske analitičke kompanije IHS Markit, objavljeno danas.

Međutim, strah od novog talasa kovid infekcija negativno utiče na poslovno poverenje, prema anketi sprovedenoj među kompanijama.

Markitov fleš kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra pouzdannim pokazateljem ekonomskog zdravlja, popeo se na 60,6 poena u julu sa 59,5 bodova prethodnog meseca, što je nabolji rezultat još od jula 2000, prenosi Rojters.

Vrednost PMI indeksa znatno je iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada i veća od procene analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali 60 bodova.

Indeks PMI za dominantnu uslužnu industriju u 19-članom bloku skočio je na 60,4 poena sa junskog nivoa od 58,3 boda, na najviši nivo od juna 2006.

Indikator novih zaključenih poslova takođe je porastao sa 58,7 poena na 59,7, što je jedan od najviših pokazatelja u 23-godišnjoj istoriji ovog istraživanja.

Fabrike u evrozoni su imale još jedan „vruć“ mesec, budući da je PMI za proizvodni sektor neznatno skliznuo sa rekordnog junskog nivoa od 63,4 poena na 62,6 poena ovog meseca, zbog poremećaja u lancima snabdevanja.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, nastavljen je snažan oporavak, pri čemu je PMI dostigao najviši nivo u gotovo četvrt veka, podgrejan jakom potražnjom koju je delimično podstaklo ublažavanje mera za suzbijanje virusa.

Poslovna aktivnost u Francuskoj je, međutim, oslabila u julu više nego što se predviđalo, potonuvši na najniži nivou u poslednja tri meseca usled nestašice repro materijala i kašnjenja u transportu što se odrazilo na poslovanje kompanija.

Izvan evrozone, u Britaniji, brz ekonomski oporavak od pandemije je naglo usporio jer je novi talas pandemije primorao stotine hiljada radnika na samoizolaciju, prema nalogu zdravstevnih vlasti, kako bi se ograničilo širenje bolesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.