FCA povukao ponudu za spajanje sa Renoom

PARIZ – Američko-italijanska Grupa Fiat-Krajsler (FCA) povukla je ponudu za spajanje s francuskim proizvođačem automobila Renoom, čime je propao ugovor vredan 35 milijardi američkih dolara.

Američko-italijanska grupa saopštila je u četvrtak da se povlači iz projekta zato što smatra da politička klima u Francuskoj ne bi doprinela njegovom uspehu.

Rukovodstvo Renoa, proizvođača automobila u kojem država Francuska ima udeo od 15 odsto, većalo je prethodno u sredu šest sati o ponudi FCA o spajanju nakon čega je saopštilo da će, po preporuci francuske vlade, odluku doneti kasnije.

Francuska vlada je posle odluke FCA saopštila da je taj ugovor propao jer je Pariz bio zaokupljen očuvanjem Renoove povezanosti s japanskim proizvođačem automobila Nisanom.

„To nema nikakve veze sa udelom francuske države, to nema nikakve veze s bilo kakvom političkom intervencijom“, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik francuskog ministarstva finansija.

Asošiejted pres navodi da je iznenađujuća odluka FCA zapanjila automobilsku industriju i da je usledila zbog nesuglasica oko mogućnosti da u partnerstvo FCA i Renoa uđe i Renoov dugogodišnji partner Nisan.

Da je plan o ujedinjenju FCA i Renoa uspeo, stvorio bi se treći najveći proizvođač automobila na svetu, navodi AP.

AP dodaje da je predsedavajući grupe Fiat-Krajsler Džon Elkan, međutim, odlučio da povuče ponudu pošto je bord Renoa posle sastanka koji je trajao do kasno u noć saopštio da im je potrebno još vremena za konačnu odluku jer čekaju na blagoslov Nisana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.