U trendu

FIC: Dobrodošao je svaki napor ka regionalnom povezivanju

BEOGRAD – Uspostavljanje „malog Šengena“ na Zapadnom Balkanu, čime bi kompanije iz celog regiona dobile zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača, dobro je za sve zemlje u okruženju, ocenjuju u Savetu stranih investitora.

Regionalna saradnja i ekonomsko povezivanje, uklanjanje barijera u poslovanju kao i slobodniji protok roba, ljudi i usluga kroz teritorije Srbije, Albanije i Severne Makedonije, teme su inače današnjih razgovora predsednika Aleksandra Vučića, Edija Rame i Zorana Zajeva u Novom Sadu.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) Goran Pekez ocenjuje da je bilo koji napor ka daljem regionalnom povezivanju i otvaranju regionalne trgovine dobrodošao.

„Kao privrednici bi itekako želeli da procesi, koji god da se dešavaju, prouzrokuju dalje oslobađanje trgovine i ukidanje trgovinskih barijera jer će to biti na dobrobit svih zemalja u regionu“, kaže Pekez za Tanjug.

Delegacija FIC-a, čije kompanije članice u našoj zemlji zapošljavaju oko 100.000 ljudi, nedavno je u Briselu razgovorala sa predstavnicima Evropske komisije.
Razgovaralo se o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i daljim koracima koji treba da se preduzmu po tom pitanju.
Pored regionalne saradnje, kaže Pekez, teme su bile reforme kao i konkretni koraci koje je potrebno da država preduzme, a kako bi se nastavio proces harmonizacije propisa na putu zemlje ka EU.

„Evropska komisija, u momentu kada se imenuju novi komesari, novi sastav evropske komisije, ostaje posvećena sa veoma jasnom vizijom kako proces pridruživanja Srbije treba da teče dalje i koje korake treba preduzeti“.

Predstavljanjem „Bele knjige“ u novembru, u FIC-u se nadaju da će i time doprineti nastavku reformi u Srbiji na njenom putu ka Uniji.

„S druge strane, nadamo se da će procesi u komunikaciji u regiji pomoći tome da ne samo regionalna saradnja nego i ekonomska razmena i trgovina idu napred te pospeše rast društvenog proizvoda kako u Srbiji tako i regionu“, kaže Pekez.

Predsednik Srbije je proteklog meseca u Njujorku najavio da će biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, uspostavljanjem „malog Šengena“, a inicijativu su pozdravile i regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.