Finansijski odbor Senata SAD jednoglasno za Jelenovu

VAŠINGTON – Finansijski odbor američkog Senata jednoglasno je danas podržao nominaciju DŽenet Jelen za prvu ženu ministra finansija SAD.

Kandidatura Jelenove je izglasana sa 26 glasova “za” bez ijednog glasa “protiv”, u odboru u kojem su pođednako zastupljene i demokrate i republikanci, izveštava Rojters.

Pojedini republikanski senatori su ipak izrazili zabrinutost zbog ambicioznih planova predsednika DŽoa Bajdena o masivnoj potrošnji za pomoć priv redi i stanovništvu u korona krizi, o ulaganjima u infrastrukturu i povećaju poreza, ali ih to nije pokolebalo da daju glas bivšoj predednici Federalnih rezervi.

„Nema sumnje da je kompetentna za ovu funkciju“, rekao je konzervativni republikanski senator DŽejms Lankford, poborac konzervativne fiskalne politike, koji ne krije da se ne slaže u svemu sa politikom koju je Jelenova predstavila u Kongresu ove nedelje.

Bajden je predložio korona paket pomocbi u iznosu od 1,9 biliona dolara i obećao investicije od 2,0 biliona dolara u infrastrukturu zemlje, u projekte zelene energije, obrazovanje i istraživanja s ciljem jačanja američke konkurentnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.