U trendu

Finansiranje električnih vozila lizingom za tri godine može dostići desetine miliona evra

U naredne tri godine vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji bi mogla da dostigne nekoliko desetina miliona evra, ocenjeno je danas na konferenciji Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) pod nazivom „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Očekuje se, kako je saopštila PKS, da će trećina od ukupnog broja ugovora biti sklopljena delimično ili u potpunosti digitalnim putem i da će se ovaj trend nastaviti sve do potpune digitalizacije tržišta.

Predsednik ALCS Bojan Vračević rekao je da, prema podacima evropske lizing asocijacije Leaseurope, električna vozila iznose 14 odsto svih vozila finansiranih putem lizinga.

„Od kad se traže alternative za fosilna goriva i dostizanje cilja prvog klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine, potražnja za električnim vozilima neprestano raste i taj trend se odražava i na lizing industriju. Evropski trend pratiće i Srbija i od lizinga se očekuje da odigra značajnu ulogu u finansiranju novih vozila, a što se potencijala tržišta tiče, u nekoliko narednih godina možemo očekivati da će udeo finansiranja električnih vozila iznositi 25 do 30 miliona evra“, rekao je Vračević.

Osim finansiranja nabavke električnih vozila, lizing će zelenu tranziciju, kako je rekao, podržati i na polju finansiranja izgradnje proizvodnih pogona za obnovljive izvore energije, među kojima će posebno mesto zauzimati finansiranje izgradnje solarnih elektrana.

„U narednim godinama očekujemo da obim finansiranja solarnih panela putem lizinga značajno poraste i na ovom polju primećujemo značajno interesovanje domaće privrede“, rekao je Vračević.

Generalni sekretar ALCS Teodora Milenković rekla je da podaci ukazuju na to da će lizing industrija 2024. godine dostići vrednost ugovora od milijardu evra.

„U prethodnih 20 godina, koliko postoji na tržištu Srbije, lizing industriju prati konstantan rast. Finansijski lizing beleži rast uprkos usporavanju rasta društvenog proizvoda na globalnom nivou i otežanim lancima trgovine čiji se uticaji iz Evrope i sveta prelivaju na Srbiju. Tokom drugog kvartala 2023. godine vrednost novozaključenih ugovora porasla je za 19 odsto, a projekcije su da će se isti trend nastaviti do kraja godine“, rekao je Milenković.

Dodala je da je lizing postao prepoznat kao najefikasniji kada je u pitanju finansiranje osnovnih sredstava. Tokom 20 godina, kako je rekla, potpisano je više od 250.000 ugovora jer privreda konstantno obnavlja ugovore o lizingu, čak i po četiti-pet puta.

Očekuje se da će u naredne dve do tri godine, kako je navedeno, čak jedna trećina ugovora biti delimično ili u potpunosti digitalna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar