U trendu

Finansiranje projekata u OIE neće biti problem ako su dobri

BEOGRAD – Srbija je vrlo kredibilna i atraktivna za investicije u obnovljive izvore energije (OIE), a model finansiranja zavisiće od specifičnosti projekta, poručio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Otvarajući panel „Implementacija i finansiranje projekata u sektoru obnovljivih izvora energije“, koji je deo današnje biznis konferencije „Norveška – Zapadni Balkan“, Mali je istakao da Srbija ima diversifikovane modele finansiranja investicija i mogućnosti da odgovori u dijalogu na specifične predloge partnera.

„Od projekta do projekta, u mogućnosti smo da definišemo finansiranje. Na kraju sve zavisi od posebnosti ideja i projekata“, rekao je on.

Mali je kazao da je veoma značajano što Srbija ima listu projekata koji su definisani sa partnerima iz Norveške.

„Ta lista je pred vama, i znate šta su prioriteti. Mislim da finansiranje neće biti problem, ako je projekat dobar, i vredan“, poručio je on.

Mali je ocenio da je implementacija i finansiranje projekata u ovoj oblasti verovatno danas najvažnija tema, a biće i u decenijama koje dolaze.

Istakao je da su stabilnost i uspeh reformi koje su u Srbiji sprovedene, bile ključni faktor da se država izbori sa izazovima globalne ekonomske krize, i nađe način da se veliki energetski projekti finansiraju.

„To nam daje za pravo da i kroz budžet finansiramo energetske projekte. Snaga i potencijal budžeta su jedan od izvora finansiranje“, rekao je Mali.

Naveo je da Srbija sa kreditnim rejtinog odmah ispod investicionog, dobar partner međunarodnih finansijskih institucija.

„Srbija je dobar partner, ispunjava obećanje i obaveze. Stvorili smo dovoljno poverenja i sa svim međunarodnim finansijskim institucijama sarađujemo nikad bolje. Oni nas više jure za projekte nego mi njih“, rekao je Mali.

Kao modele finansiranja naveo je eksportno finansiranje i kao primer Moravski koridor, naglasivši da ono daje mogućnosti da Srbija finansira neke projekte kod proizvodnje i prenosa električne energije, gasa i naftovoda.

Podsetio je da Srbija ima i model finansiranja na međunarodnom tržištu kapitala i istakao da je jedina u regionu još u 2021. godine milijardu evra prikupila zelenim obveznicama.

Mali je naveo da je za finansiranje otvoren i modele međudržavnih, ili sporazuma institucija kapitala direktno sa vladom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar