Firme se polako oporavljaju, od marta 60.000 novozaposlenih

BEOGRAD – Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da je zahvaljujući merama podrške u novembru bilo oko 60.000 novozaposlenih više nego u martu kada je počela epidemija kovida-19, kao i da se privrednici polako oporavljaju.

„Vidimo da broj novozaposlenih i dalje raste i da su privredni subjekti počeli malo da se oporavljaju i priremaju za sledeću godinu“, rekla je Atansković.

Ministarka je, na Završnoj konferenciji projekta „Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20″ i finale Poreske debate – Izlaz iz sive ekonomije – Nova rešenja za novo vreme“, rekla da građani treba da shvate da se sivom ekonomijom ne krade od države već od građana i onih u privredi koji legalno rade.

„Neće biti ni puteve ni bolnica i drugih stvari niti mogućnosti za pomoć privredi kroz subvencije ako imamo sivu ekonomiju“, naglasila je Atanasković.

Podseća da je Srbija ove godine za mere podrške izdvojila oko šest milijardi evra i ističe da smo jedna od retkih zemalja koja je našla pravu meru da pomogne svoju privredu u pandemiji.

„Preduzeli smo sve da pomognemo našim privrednicima, mikro malim i srednjim preduzećima, našli pravu meru za održanje njihove likvidnosti i očuvanje radnih mesta“, naglasila je Atansković.

Kako je rekla, više od 160 mlijardi dinara je prošlo kroz razdeo Ministarstva privrede za pomoć likvidnosti i podsticaj zaposlenosti i pomoć je pružena za oko 250.000 naših privrednih subjekata.

Očekuje smirivanje krize u narednoj godini i dodaje da će to ministarstvo pratiti situaciju i pokušati da reagujemo na odgovarajući način.

„Mislim da su ministarstvo i država uspeli da našu ekonomiju sačuvaju u ovo teško vreme“, dodala je ona.

Upitana šta će biti mere koje će Ministarstvo privrede da predloži za novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije, Atanasković kaže da to mora da bude predmet dogovora i sa ostalim ministarstvima u toj oblasti.

„Mi možemo dati naš doprinos u fiskalizaciji, gde će Ministarstvo privrede obezbediti podsticaj za privredu, za laši prelazak na savremenija tehnička rešenja fiskalnih kasa i softvera, kao i prelazak na eFakture“.

Atanasković kaže da će, posle novogodišnjih praznika, Ministarstvo privrede planirati izmenu dva zakona, a to su Zakon o postupku registracije u APR-u i Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Tim izmenama biće pojednostavljen postupak registracije, tako što će biti uvedena obaveza elektronske registracije osnivanja privrednih društavava, rekla je ona.

Dodala je da će se istovremeno elektronskom registracijom osnivanja vršiti i elektronska evidencija stvarnih vlasnika, čime će se ubrzati postupak prijavaljivanja.

Atanasković je rekla da će to ministarstvo posebno podsticati mlade preduzetnike u narednom periodu, ali i preduzetnice.

„Predviđen je za sledeću godinu novi program koji će biti usmeren na dve veoma važne ciljne grupe – mladi i žene. Program će predstavljati kombinaciju bespovratnih sredstava do 45 odsto vrednosti projekta i povoljnih kredita Fonda za razvoj“.

Preko mreže regionalnih razvojnih agencije ćemo plasirati te nove pakete usluga, dodala je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.