U trendu

Fokus Predstavništva PKS u Izraelu inovacije i visoke tehnogije

BEOGRAD – Cilj nam je da Srbiju zajedno sa izraelskim partnerima u narednih nekoliko godina svrstamo među trideset najinovativnijih ekonomija sveta, poručio je danas Marko Čadež, predsednik PKS na svečanosti povodom otvaranja predstavništva PKS u Izraelu.

To je inače sedmo predstavništvo PKS u svetu, a cilj će mu biti unapređenje ekonomskih veza Srbije i Izraela, sa fokusom na saradnji kompanija u inovacijama i primeni visokih tehnologija, naučnih znanja i istraživanja u privredi.

„Privredna komora Srbije danas je otvorila svoj još jedan prozor u svet, ovaj put naše predstavništvo u Jerusalimu u Izraelu, u najinovativnijoj ekonomiji na svetu. Dakle ono što je naš cilj ovde u Mergalit startap sitiju, gde nam se nalazi kancelarija, jeste da pomognemo našim kompanijama iz tradicionalnih industrija da se povežu sa mladim kompanijama koje imaju najbolja hi-tec rešenja, dakle da digitalizujemo i da modernizujemo našu industriju“, rekao je Čadež.

On je pozvao sve srpske kompanije, i one koje se bave poslom u Srbiji da kontaktiraju PKS i predstavništvo u Jerusalimu u Startap sitiju gde svakog dana dolaze najinovativnije kompanije sveta. „Otvaraju se zaista dobre mogućnosti da napravite poslove, da, ako imate dobru ideju za startap, ovde dobijete podršku, jer Izrael je danas jedino mesto na svetu gde možete brzo, ne samo da realizujete vašu ideju već i da obezbedite finansiranje“, poručio je Čadež.

Otvaranje Predstavništva PKS u Jerusalimu značajno će doprineti unapređenju privrednih i bilateralnih odnosa naših dveju država, koji su i do sada bili vrlo dobri. Ovo će biti prilika za dogovor o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovi i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma, a Srbija očekuje da će zahvaljujući radu Predstavništva biti povećana ulaganja izraelskih kompanija, posebno u domenu turizma, IT industrije, informacione bezbednosti i start apova.

„Nadamo se i da će naši privrednici ne samo povećati plasman robe i usluga na tržište Izraela, već da će zajedno sa izraelskim kompanijama nastupati zajedno na trećim tržištima“, rekla je Tatjana Matić, ministarka trgovine turizma i telekomunikacija koja je sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom svečano otvorila predstavništvo u Jerusalimu.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnk Jerusalima Moše Leon, a ministar Liberman je ukazao da je predstavništvo važan impuls privrednoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na inovacije i visoke tehnologije.

„Ovo je danas još važnije imajući u vidu borbu sa pandemijom“, naveo je ministar i dodao da jevrejski narod pamti doprinos srpskog naroda borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Nikolić, direktor Predstavništva PKS kazao je da se tim potezom naša zemlja priključila najnaprednijim državama, koje sistemski deluju na umrežavanju visokih tehnologija.

„Na ovaj način se ojačavaju pretpostavke da se Srbija izgradi kao regionalni hab u ovom sektoru i da se predstavi srpski IT sektor u Izraelu. Otvorene su mogućnosti i za trilateralne i multilateralne projekte sa zemljama sa kojima i Srbija i Izrael imaju odlične odnose, poput UAE“, ocenio je Nikolić.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela vredela je prošle godine 72,2 miliona evra, a u prvih devet meseci 2021. godine razmena je bila oko 60 miliona evra. Izrael je jedan od značajnijih investitora u privredu Srbije, najviše u sektor nekretnina, i u našoj zemlji aktivno je više od 140 izraelskih kompanija.

Ove godine dve zemlje obeležavaju i 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.