U trendu

Folksvagen plaća milijardu dolara vlasnicima dizelaša

Folksvagen (Volkswagen), američka vlada i privatni advokati postigli su sporazum po kome će nemački proizvodjač otkupiti neke od gotovo 600.000 dizel automobila koji su zbog posebnog softvera prikazivali da ispuštaju manje štetnih gasova.

Takodje će Folksvagen, prema upućenima u slučaj, potrošiti nešto više od milijardu dolara za kompenzacije vlasnicima kola.

„Načelni sporazum“ uključuje maksimalni iznos a na detaljima, poput sume koju će svaki vlasnik dobiti, još se radi, rekao je izvor koji je želeo da ostane anoniman jer sporazum još nije objavljen.

Očekuje se da sporazum bude objavljen kasnije danas, tokom rasprave u sudu u San Francisku.

Neki vlasnici moći će da izaberu da li da im Folksvagen popravi kola ili ih otkupi, što će zavisiti od godine proizvodnje i tipa motora.

S obzirom na ukupno milijardu dolara, na raspolaganju će biti oko 1.700 dolara po automobilu. Medjutim, vlasnici novijih modela, kod kojih su potrebna samo softverska podešavanja, dobiće manje od toga.

Oko 325.000 vlasnika starijih modela verovatno će dobiti više, s obzirom da su na njihovim vozilima potrebne ozbiljnije popravke.

Sporazum nisu želeli da komentarišu ni predstavnici Folksvagena, ni advokati, ni predstavnici vlade.

Vlasnici Folksvagenovih kola podneli su desetine tužbi protiv te kompanije nakon što su jesenas saznali da je u njihove automobile ugradjen softver za varanje na testovima emisije gasova.

Zahvaljujući tom softveru, automobili su prolazili testove emisije u laboratoriji ali su na putevima ispuštali znatno veće zagadjenje.

Folksvagen je prošle godine obavestio akcionare da je ostavio 7,3 milijarde dolara za potencijalne troškove povlačenja vozila ili kazne, što se većini posmatrača činilo nedovoljnim.

Kompanija je suočena sa kaznom od čak 20 milijardi dolara samo zbog kršenja zakona o čistom vazduhu i pre nego što plati popravke kola ili kompenzacije vlasnicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar