U trendu

Frankfurtski putevi „notorno preopterećeni“ automobilima

FRANKFURT – Predsednik Industrijske i privredne komore Frankfurta i Rajne, Ulrih Kaspar, izjavio je da su putevi u toj nemačkoj oblasti „notorno preopterećeni“, što dovodi do zagađenja životne sredine koje se može izbeći, preneo je danas Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, oko dve trećine putnika i dalje se vozi na posao, i pored toga što se udeo biciklista u saobraćaju u metropolama skoro udvostručio na 18 odsto od 2002. godine.

U analizi saobraćajnih gužvi, FAZ navodi da veliki broj automobila predstavlja znatne izazove za velike gradove poput Frankfurta, pošto naprosto nema prostora za nove ili šire saobraćajnice koje bi mogle da prime dodatna vozila, a rizik od sve većeg zastoja u saobraćaju, veće potrošnje goriva i kašnjenja za zaposlene i dostavni saobraćaj samo se povećava.

Statistika o vlasništvu automobila govori da u poređenju sa 2013, postoji znatno više stanovnika Darmštata i Ofenbaha koji rade van mesta gde žive i zbog toga putuju u druga mesta na posao, ali i da je broj registrovanih automobila u tim gradovima znatno manje porastao.

S druge strane, u ruralnim područjima porasla je gustina automobila, pa sada ima 688 automobila na 1.000 stanovnika, odnosno šest odsto više nego pre 15 godina.

Istraživač prostora i saobraćaja Tomas Puc rekao je da planiranje naselja treba da se odvija uz lokalne puteve, odnosno duž lokalnih trnasportnih pravaca.

FAZ u analizi navodi da razvoj sistema prevoza putnika na posao političarima treba da bude prilika da više razmišljaju o saobraćajnim vezama za nova stambena naselja, ali i pored toga, vozači posebno oštro odbacuju takvo naknadno planiranje, pa se tako gradić Bad Vilbel nedavno izjasnio protiv nove tramvajske rute do Frankfurta, uz obrazloženje da bi nova trasa bi eliminisala parking mesta i putne površine za automobile.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.