U trendu

„Gen-D“ platforma za izvoz srpskog modela IT obrazovanja

BEOGRAD – Kompanija Propulsion u saradnji sa Microsoftom ponudiće zemljama regiona da preko platforme „Gen-D“ koja je zasnovana na jednom od najuspešnijih školskih digitalnih kurikuluma koji je u Srbiji razvila Fondacija Petlja unaprede nastavu informatike u osnovnim i srednjim školama svojih država.

To je rečeno danas prilikom predstavljanja platforme „Gen-D“ regionalnih stručnjacima u ovoj oblasti u razvojnom centru Microsofta u Beogradu.

Izvršni partner za strategiju i razvoj u firmi Propulsion Darko Soković objasnio je da će platforma „Gen-D“ omogućiti izvoz IT obrazovanja i obrazovnog modela Petlje u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Bugarsku i Albaniju.

„Ovo što je Petlja napravila u Srbiji je potpuno transformisalo našu nastavu informatike i toliko je vredno da ima smisla to ponuditi i zemljama u okruženju“, izjavio je Soković i istakao da „Gen-D“ želi da napravi novu generaciju mladih ljudi koji algoritamski razumeju svet.

On je naglasio da je u ponudi Petljin program obrazovanja i da će se raditi sa partnerima u ovim zemljama da bi razumeli da je ovo neophodno.

„Ponudićemo im model kurikuluma koji mogu da primene u svojim zemljama da bi i kod njih informatička nastava mogla da doživi transformaciju kao i u Srbiji“, rekao je on i dodao da će „Gen-D“ platforma biti mesto gde će svi moći da nađu kurikulum koji uz lokalna prilagođavanja mogu da pomognu zemljama i celom regionu da idemo napred.

Soković je primetio da u ovoj oblasti nema mnogo razlike da li je neko u EU ili ne, ni ko je koliko ekonomski razvijen.

„Ima veze sa tim ko je tvrdoglav da dovoljno gura reformu IT obrazovanja da bi smo mi danas u Srbiji govorili o informatičkoj i algoritamskoj pismenosti a ne kao 2014. godine povezivanje na internet putem dajlapa“, zaključio je on.

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević istakao je da ova fondacija već nekoliko godina podržava uvođenje programiranja u osnovne škole u Srbiji i u značajnoj meri i u srednje škole u Srbiji.

„Mi smo sada veoma uzbuđeni što imamo mogućnost materijale koje smo napravili, i čitavu našu metodologiju na koji način se u opštem obrazovanju u tom uzrastu može učiti programiranje, možemo kroz ovaj projekat da podelimo kao iskustvo sa drugim zemljama“, rekao je on i dodao da će Petlja i kroz materijale koji će biti na engleskom jeziku i u upotrebi u drugim zemljama podržati razvoj algoritamske pismenosti.

Vasiljević objašnjava da Petljini materijale kreću od blokovskog programiranja a već od 6. razreda osnovne škole prelazi se na tekstualno programiranje i programski jezik Python, dok se u 8. razredu kreće sa analizom podataka pa je uključena i „podatkovna pismenost“.

„Nove generacije ne samo onih budućih inženjera nego generalno treba da budu osposobljene da razumeju podatke i algoritme“, rekao je on i dodao da Petlja želi da se u douniverzitetskom obrazovanju podignemo kvalitet računarskih nauka generalno “ i da računarske nauke postanu ravnopravne sa drugim velikim naukama kao što su matematika, fizika, biologija“.

Rukovodilac komunikacija i filantropije za 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope u kompaniji Microsoft Tanja Tatomirović naglasila je da je reč o velikom projektu koji će imati uspeha u zemljama regiona jer imamo dosta sličnosti.

„Projekat je o obrazovanju dece i mladih u oblasti digitalnih veština i programiranja za koje mislimo da su vrlo bitne za budućnost, ne samo naše kompanije, nego i čitavog druuštva i vrlo smo srećni što je ovaj projekat izašao izvan granica Srbije“, rekla je ona prilikom predstavljanja „Gen-D“ platforme u development centru Microsofta u Beogradu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike