U trendu

Global Glas s preuzeo staklaru u Paraćinu-investicije i nova radna mesta

PARAĆIN – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je danas fabriku stakla u Paraćinu, zajedno sa novim vlasnicima, predstavnicima švajcarsko-slovenačkog konzorcijuma Global Glas s i najavila investicije veće od 300 miliona evra u narednih šest godina i povećanje broja zaposlenih.

Ona je istakla da je država ispunila svoje obećanje da će pronaći rešenje za paraćinsku staklaru.

Brnabićeva je ovom prilikom rekla da ova fabrika, koja je prošla kroz veoma težak period, ogromnim zalaganjem predsednika Srbije i Vlade Srbije, konačno ima sigurnu budućnost i veliki potencijal.

„Mi smo 2021. godine rekli da država ne odustaje od srpske fabrike stakla i da ćemo pronaći starteškog partnera koji bi podigao ovog nekadašnjeg srpskog giganta. I ispunili smo obećanje građanima Paraćina, ali i cele Srbije. Jer ova fabrika važna je ne samo za Paraćin već za celu državu. To je bio težak i kompleksan proces jer se fabrika nalazila u stečaju, sa ogoromnim dugovanjima. A dodatni problem u pronalaženju investitora je bio što fabrika nije bila u vlasništvu države“, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je država radila na tome u poslednje četiri godine i uspela da nađe rešenje.

„Za Vladu Srbije je obnova srpske staklare bilo važno pitanje jer smo do sada svo staklo i staklenu ambalažu uvozili. Čitava naša privreda je imala taj problem. I to se ovom investicijom rešava“, istakla je premijerka.

Kako je rekla, unarednih šest godina to je investicija nešto viša od 300 milion evra.

„To je od 1. januara prebacivanje svih zaposlenih na privredno društvo Srpska fabrika stakla i ja se nadam, kako smo pričali, dodatno povećanje plata kao i kontinuirano kako rastu investicije i povećanje broja zaposlenih na nekih 700, 750 ljudi, a ja verujem da će moći i više zato što ovde imamo kapacitet da budemo regionalni lider i da mi budemo taj izvoznik stakla koji će diktirati uslove na tržištu“, rekla je Brnabićeva.

Slovenačka staklara Hrastnik koja je preko svog vlasnika iz Švajcarske, Global Glas s, preuzela Srpsku fabriku stakla iz Paraćina, transformisaće srpsku fabriku poput staklare iz Slovenije, koristeći put zelene energije, a za šest godina uložiće preko 300 miliona evra u izgradnju novih peći.

Prema rečima predsednika Upravnog odbora firme Global Glas s Igora Laha, u planu je da se u Srpskoj staklari od 2028. godine proizvodi i do 1.400 tona stakla dnevno.

„Čvrsto verujem da je svakoj državi potrebna sopstvena proizvodnja i da je industrija, kao što je staklarstvo, njen temelj. Sve je značajnije da proizvodi domaće proizvodnje budu na odgovarajući način budu dostupni u zemlji u kojoj se proizvode. Države moraju u sve većoj meri da streme tome da budu što više samoodržive. Staklara u Paraćinu ima zanimljivu i raznoliku istoriju a nisu joj nepoznati ni teški trenuci. Srpska fabrika stakla danas ima potencijal da postane zvezda. Dugogodišnju tradiciju u proizvodnji stakla nastavićemo zajedno“, poručio je Lah.

Generalni direktor staklare Hrastnik u Sloveniji i fabrike stakla u Srbiji Peter Čas predstavio je viziju i plan razvoja srpske fabrike u narednom periodu.

Kako je istakao, plan je i da se izgradi prvi Nacionalni centar za reciklažu stakla u Srbiji.

Kako je najavljeno na svečanom preuzimanju fabrike, u narednih sedam godina planirane su velike investicije u srpsku staklaru u Paraćinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar