U trendu

Gorenje Hisens iz Valjeva u borbi za čistiju okolinu

­­ VALJEVO – Kompanija Gorenje Hisens iz Valjeva saopštila je danas da iz godine u godinu preduzima čitav niz sistemskih mera u borbi za čistiji i zdravilji vazduh u tom gradu i valjevskom kraju.

Oni napominju da zagađenje vazuduha pogađa sve urbane sredine, ali da se poslednjih godina Valjevo neslavno ističe kao jedan od najzagađenijih gradova.

U saopštenju kompanija dodaje da se redovni monitoring štetnih gasova iz fabrike koji se obavlja tokom zimske sezone ni tokom 2021. godine nije pokazao prekoračenja graničnih vrednosti, za šta je zaslužna i procedura obaveznog menjanja filtera, i to dva puta godišnje.

„Ovi najsavremeniji filteri i njihovo redovno menjanje obezbeđuju da se praškaste materije iz fabrike nikada ne približavaju graničnim vrednostima. Radi efikasnijeg sagorevanja goriva, u fabrici je ove godine zamenjen stari kotao novim CNG kotlom, koji istovremeno štedi energente i dodatno smanjuje emisiju gasova“, piše u saopštenju.

Naglašava se da se briga valjevske fabrike Gorenje Hisens za ekologiju i okolinu ogleda i u obaveznoj, redovnoj analizi otpadnih voda, kao i u adekvatnom zbinjavanju čvrstog otpada.

„Iako je Gorenje protekle godine, zahvaljujući povećanju proizvodnje, generisalo znatno više sekundarnih sirovina, fabrika kompletan otpad selektuje odmah, na mestu nastanka u proizvodnim pogonima, a potom ga pravilno i odgovorno odlaže. Svaku vrstu otpada, od komunalnog do industrijskog, zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada i u skladu sa zakonsim obavezama“, ističe Gorenje.

Dodaje se da je samo prošle godine valjevska fabrika Gorenje Hisens platila ekološku taksu u vrednosti od preko milion evra po osnovu proizvedenih rashladnih aparat.

Precizira se da ova taksa predstavlja nadoknadu za skladištenje i uništavanje starih aparata, i plaća se za svaki novoproizvedeni aparat u fabrici.

„Pored konkretnog delovanja na lokalnom nivou, Gorenje Hisens i na nacionalnom nivou nastoji da obezbedi čistiju i zdraviju okolinu za sve građane. Kompanija u državni budžet godišnje uplati ukupno 3,8 miliona evra po osnovu ekološke takse za proizvdene i prodate aparate“, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da je Gorenje, s namerom da podstakne i druge proizvođače da odgovorno brinu o svojim proizvodima, pre nekoliko godina iniciralo i finansiralo projekat „Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom“ i u saradnji sa resornim institucijama, agencijama i kompanijama, značajno unapredilo procedure u ovoj oblasti.

„Zahvaljujući zalaganju za unapređenje transparentnosti i efikasnosti sistema za obračunavanje i naplatu naknade za posebne tokove otpada, direktno je suzbijena nelojalna konkurencija, a u sistem naplate ekološke takse uvedeno je više od 1.500 novih firmi iz cele Srbije“, navodi se u saopštenju Gorenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.