U trendu

Grčka pristala, reže penzije u 2019.

Grčka je sa kreditorima iz evrozone danas dogovorila novi paket reformi, što je podgrejalo nade da će zvanična Atina uskoro dobiti svežu tranšu pomoći iz spasilačkog programa, ocenjuje agencija Frans pres.

„Pozdravljam načelni dogovor o Grčkoj postignut na sastanku evrogrupe posle višemesečnih teških razgovora“, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi na Malti posle sastanka ministara finansija evrozone.

„Velike prepreke su sada otklonjene i sada nas čeka samo poslednji korak“, izjavio je šef evrogrupe Jerun Dajselblum posle razgovora.

Vlada u Atini je, kako je rekao, sada spremna da smanji penzije u 2019. godini i da poveća poreze u 2020. godine, uprkos protivljenju javnosti.

„Situacija u Grčkoj se ne poboljšava i to je nešto za šta smo odgovorni. Sve ovo traje predugo“, kazao je Dajselbum, koji je takođe holandski ministar finansija.

Pregovori između Atine i njenih kreditora – evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda – otežu se mesecima zbog neslaganja u pogledu ublažavanja grčkog duga i budžetskih ciljeva te zemlje.

Među merama koje zahtevaju grčki poverioci su dodatno rezanje penzija, spuštanje osnovice prihoda oslobođenih poreza, i dalja deregulacija energetskog i tržišta rada.

Kreditori takođe traže prodaju velikog dela državne energetske kompanije, koja je najveći grčki provajder električne energije i skoro monopolista na tržištu, zarad povećanja konkurencije u tom sektoru.

Zastoj u pregovorima je ukočio isplatu najnovije tranše iz 86 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći Grčkoj, dogovorenog 2015. godine, a koja je zemlji potrebna za otplatu duga koji dospeva u julu, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.