U trendu

Hrvatska vlada utvrdila rokove i pravila za uvođenje evra

ZAGREB – Hrvatska vlada je donela danas odluku kojom se 1. januar 2023. određejuje kao datum uvođenja evra, utvrđuje fiksni kurs konverzije od 7,53 kune za evro, u utvrđuju datumi početka i završetka dvojnog opticaja i dvojnog iskazivanja cena.

Period dvojnog opticaja kune i evra počinje u ponoć 1. januara 2023. i traje do 14. januara 2023. do 24:00 sata. U periodu dvojnog opticaja će se prilikom gotovinskih transakcija koristiti i kuna i evro kao zakonsko sredstvo plaćanja, prenosi Hina.

Tokom tih 14 dana primalac plaćanja biće dužan da potrošaču koji plaća gotovnom u kunama vrati kusur u evrima. Izuzetno, kada primalac plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti da ostatak iznosa vrati u evrima može kusur da vrati u kunama.

Tokom perioda dvojnog opticaja, primalac plaćanja je dužan da u jednoj transakciji prihvati najviše do 50 kovanica kune i odgovarajući broj novčanica kune primenjujući propise o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se odnose na ograničenja naplate ili plaćanja u gotovini.

Period obaveznog dvojnog iskazivanja cena je od 5. septembra 2022. do 31. decembra 2023.

Što se zamene kuna za evre tiče, krajnji rok za zamenu novčanica neće biti utvrđen jer će građani i posle isteka prvih 12 meseci od uvođenja evra moći da zamene novčanice kuna za evre kod Hrvatske narodne banke (HNB) u bilo kom trenutku u budućnosti.

Zamena kovanog novca kuna kod HNB biće moguća još tri godine nakon što u u bankama, poslovnicama Finansijske agencije i Hrvatske pošte prestane zamena gotovog novca u kunama za evre .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar