U trendu

I mravlji šverc nanosi štetu državi

BEOGRAD – Uprava carina upozorila je danas na takozvani mravlji šverc, koji u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu.

„Carinici se suočavaju sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, kako na granici tako i u unutrašnjosti zemlje, prilikom „dubinskih kontrola“, a takvi slučajevi kolokvijalno se nazivaju „mravljim švercom“. Ta pojava nije bezazlena, jer u kontinuitetu nanosi štetu državnom budžetu“, navela je Uprava carina.
Predmet takvih zaplena najčešće su akcizna roba, tehnika, garderoba i obuća, pa su tako carinici 15. novembra na Gradini u kamionu novopazarskih tablica, pored prijavljene tekstilne robe iz Turske, pronašli i osam velikih džakova muške i ženske garderobe.
Vozač je rekao da je samoinicijativno, među prijavljenu robu smestio i „nešto svoje robe“ – 700 jakni, mantila, trenerki, dukserica, džempera i pantalona „Tommy Hilfiger“, „Hugo Boš“, „Paul&Shark“, „Moncler“, „Prada“, „D&G“.

U dubinskoj kontroli, kod mesta Belonjin, na putu Prokuplje-Kuršumlija, zaustavljen je prepun „reno espejs“. Carinarnici na terminalu Niš, u vozu našli 150 pari patika i cipela, za koju supružnici iz Prokuplja nisu mogli da pokažu nikakvu dokumentaciju, jer je nisu ni imali.
Na prelazu Vrška Čuka, carinici su u „opel insigniji“, za čijim je volanom bio slovački državlanin (30), pronašli i zaplenili 24 mobinih „iPhone 6S“.

Navodne pošiljke koje naši zemljaci iz inostranstva šalju rođacima i prijateljima u zemlji takođe često sadrže robu za prodaju.

Pregledom kombija nemačkih tablica, na Kelebiji, kojim su se dvojica državljana Srbije vraćala iz Nemačke otkriveno je da kriju akumulatore za automobile, kao i razne uređaje za negu kućnih ljubimaca, stolove za šišanje životinja, pribor za sterilizaciju, vetrogeneratore, pa čak i dva polovna endoskopa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.