U trendu

IFO: Ekonomska klima u svetu ozbiljno pogoršana

MINHEN – Ekonomske perspektive su se pogorÅ¡ale u svim delovima sveta tokom leta zbog eskalacije trgovinskog spora između Sjedinjenih DrÅŸava i Kine, pokazali su danas objavljeni rezultati jednog istraÅŸivanja.

Kvartalna anketa nemačkog ekonomskog instituta Ifo dostavljena Tanjugu, u kojoj je učestvovalo gotovo 1.200 stručnjaka iz više od 110 zemalja sveta, ukazala je i na veće nezadovoljstvo kompanija aktuelnom poslovnom situacijom i na pogoršanje perspektiva vezano za budući period.

Indeks poslovnog poverenja koji meri Ifo pao je na minus 10,1 poen u trećem kvartalu sa minus 2,4 poena.

Za razvijene ekonomije i azijske zemlje u razvoju, stručnjaci su revidirali naniÅŸe svoje procene aktuelne situacije i buduća očekivanja, dok je u drÅŸavama Latinske Amerike, Zajednice nezavisnih drÅŸava, Bliskog istoka i Severne Afrike negativnija samo procena aktuelne situacije, a procene za naredne mesece su uglavnom ostale nepromenjene.

„Stručnjaci očekuje znatno slabiji rast svetske trgovine“, izjavio je predsednik Ifo Klemens Fuest, dodajući da su trgovinska očekivanja trenutno na najniÅŸem nivou od izbijanja tarifnog sukoba proÅ¡le godine.

„Ispitanici takođe očekuju slabiju privatnu potroÅ¡nju, niÅŸe investicione aktivnosti i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa“, dodao je Fuest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.