U trendu

Inflacija u SAD skočila u oktobru na 6,2% međugodišnje

VAŠINGTON – Inflacija u Sjedinjenim Državama, merena rastom potrošačkih cena, skočila je u oktobru na 6,2 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, na najviši nivo od decembra 1990. godine, objavilo je danas Ministarstvo rada..

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cene hrane i energije, porasla je na 4,6 procenata na godišnjem nivou, što je njen najbrži rast od avgusta 1991, prenosi CNBC.

Analitičari kompanije Dau DŽons procenjivali su rast oktobarske inflacije na 5,9 odsto.

U odnosu na septembar, potrošačke cene su porasle za 0,9 procenata naspram očekivanog rasta od 0,6 posto.

Bazna inflacija je na mesečnom nivou povećana za 0,6 odsto u odnosu na prognoziranih 0,4 procenta.

Najveći doprinos ubrzanju inflacije potiče od rasta cena energenata, pri čemu je lož ulje poskupelo za 12,3 posto na mesečnom nivou, a u odnosu na prošliu godinu za čak 59,1 procenat. Cene energije su porasle za 4,8 posto u oktobru u odnosu na prethodni mesec, a na godišnjem nivou za 30 odsto.

Veliki uticaj na rast potrošačke inflacije imale su i cene polovnih vozila koje su povećane za 2,5 odsto na mesečnom i za 26,4 procenta na godišnjem nivou. Nova vozila su u oktobru bila skuplja za 1,4 posto nego u septembru, a u poređenju sa lanjskim oktobrom za 9,8 posto.

Oktobarske cene hrane bile su za 0,9 procenata više nego prethodnog meseca, a na godišnjem nivou su porasle za 5,3 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.