U trendu

Investicije Telekoma daju rezultat,2011. nije bilo pitanja..

BEOGRAD – Generalni direktor „Telekoma Srbije“ Predrag Ćulibrk rekao je danas da se Telekom zadužio u proteklom periodu kako bi mogao da investira i da ulaganja kroz akvizicije već daju rezultate, dok se 2011. godine ta kompanija zadužila da bi kupila za 380 miliona evra sopstvene akcije, ali o tome tada niko nije pitao i izvodio javne performanse pred Telekomom.

Ćulibrk je na konferenciji za medije na ovaj način odgovorio na pitanje novinara N1, koliko je porastao dug Telekoma prema bankama i na konstataciju da je u pitanju dug od 1,1 milijardu evra, a da je reč o državnoj kompanijni, čiji su akcionari građani.

„Raduje me vaša zabrinutost za Telekom Srbija. Isto ću tako bez problema da kažem, pošto i vas sa televizije N1 doživljavam kao našu konkurenciju, jer ste u stopostotnom vlasništvu Junajted grupe, voleo bih da pogledate poslovne rezultate Junajted grupe, gde ćete videti iznose koji su dramatični“, rekao je Ćulibrk.

Na konstataciju novinara da je Junajted grupa privatna a Telekom državna kompanija, Ćulibrk je upitao:

„Da li se Telekom dodatno zadužio, za sve ove akvizicije za sve ovo što smo radili?“ i zatim odgovorio:

„Pa, naravno da se zadužio. Da li ima (Telekom) itekako veliko poverenje bankarskog sektora? Pa naravno da ima, što pokazuju i kamatne stope koje dobijamo od banaka o kojima sad ovde neću da pričam. Da li nešto krijemo? Pa naravno da ne krijemo, Naši finansijski izveštaji su dostupni na sajtu Telekoma Srbija i već ste imali uvid u njih“, rekao je Ćulibrk.

Kaže da bi on isto tako voleo da vidi, kao što mogu da se vide izveštaji te kompanije na sajtu, izveštaje Telekomovih konkurenata, Junajted grupe.

Na taj način bi moglo da se uradi poređenje o tome koji su rezultati poslovanja, rekao je Ćulibrk.

„Mislim da su sve naše invcesticije zbog kojih smo podigli nivo zaduženosti, i jasno je da smo podigli, dobro tempirane i dobro fokusirane. Itekako već daju rezulatte“.

Ovi potezi su bili na korist Telekoma Srbije, rekao je on i dodao „a na čiju štetu, vreme će pokazati ili možda već pokazuje“.

Na pitanje istog novinara na osnovu čega je doneta odluka da se zaduži kompanija na milijardu i 150 milina evra, Ćulibrk je ponovio da se odluke donose na statutarnim organima kompanije, a na osnovu usvojenog strateškog plana za period 2018. – 2021. kao i na osnovu aranžmana koje ta kompanija ima sa banakama, takođe i na osnovu kako je rekao, ispravnih sagledavanja vezanih za telekomunikaciono tržište.

„Da li vi mislite da je ovo jedini put da se Telekom zadužio? Pa Telekom se 2011. godine, a ne sećam se da je iko postavljao to pitanje, potrošio 380 miliona evra da bi kupio 20 posto sopstvenih akcija od Grka i za svih tih 380 miliona, zbog dividendi isplaćenih Grcima, to je bilo preko 400 miliona evra“.

Kada je on, kaže, došao u Telekom 2012. godinje dug te kompanije je bio preko 700 miliona evra, ali sa infrastrukturom koja nije omogućavala da se Telekom borimo sa konkurencijom.

„Telekom Srbija danas ima superiornu infrastrukturu u mnogim gradovima, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš. Mi danas više ne pružamo samo servise na „bakarnim paricama“ kada su dužine bile po nekoliko kilometara zato što se nije ulagalo u tom periodu a doneta je odluka da se potroši 380 miliona evra na kupovinu sopstvenih akcija“, naveo je Ćulibrk.

Ne seća se, kaže, da je tada iko ikome postavljao pitanja o tome i pravio performanse vezano za poslovne poteze i zazaduživanje Telekoma.

„Ne brinite, Telekom će svoje dugove itekako da vrati, rezultati to pokazuju“, poručio je Ćulibrk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.