U trendu

Italijanski Valy podneo tužbu protiv predsednika Sloge

BEOGRAD – Italijanski Valy d.o.o. u Valjevu, koji posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja „Golden Lady“, podneo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu „privatnu krivičnu tužbu“ protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željka Veselinovića.

Kako je navedeno u saopštenju „Sloga“, Valy je zatražio da se Veselinović osudi zatvorskom kaznom u trajanju od jedne godine zbog istupanja u javnosti, a povodom protesta zbog odluke te firme 2021. da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici.

Valy, kako prenosi Sloga, pozvao na to da je Veselinović svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa „umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije“.

„Sloga“ ističe da je Veselinović protestovao zbog odluke firme Valy 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale, kako je navedeno, samohrane majke i udovice, a jedna radnica, majka troje dece je i preminula zbog pretrpljenog stresa.

Veselinović je u javnom istupanju rekao da program rešavanja viška zaposlenih u fabrici Valy nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica.

„To se direktoru, italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću očigledno nije dopalo, te u tužbi ističu i ‘da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa’, što smatramo otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe“, saopštila je „Sloga“.

Ta sindikalna organizacija je najavila da od tužbi koje su podnele radnica zbog otpuštanja i povrede radnih prava r neće odustati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar