U trendu

J. Koreja: Već tri dana štrajk kamiondžija zbog cena goriva

SEUL – Hiljade južnokorejskih kamiondžija štrajkuje i danas, treći dan za redom, u znak protesta zbog naglog rasta cena goriva, što za posledicu ima prekid proizvodnje, ugrožavanje rada luka i predstavljanja novi rizik za već napeti globalni lanac snabdevanja, prenosi Rojters.

Oko 7.200 prevoznika ili otprilike 30 odsto članova sindikata kaminodžija je u štrajku, saopštilo je ministarstvo saobraćaja Južne Koreje.

Ovo je prvi veći ekonomski izazov za predsednika Jun Suk Jola, koji je na vlasti samo mesec dana, a zvaničnik sindikata je saopštio da je broj članova koji učestvuju mnogo veći i da su im se pridružili i kamiondžije koje nisu u udruženju, navodi Rojters.

„Zbog naglih skokova cena goriva i zbog toga što vlada ne reaguje dovoljno da zaštiti našu egzistenciju, naše nezadovoljstvo samo raste i raste“, saopštio je visoki sindikalni zvaničnik.

On je naveo da su mnogi vozači kamiona u situaciji da će morati da prestanu sa radom, zato što dodatni troškovi goriva prevazilaze njihove mesečne plate.

Južnokorejski proizvođač čelika POSCO saopštio je da nije u mogućnosti da isporučuje oko 35.000 tona čeličnih proizvoda po danu, iz dve fabrike od početka štrajka, što je otprilike trećina dnevnih isporuka iz tih fabrika.

Organizacija južnokorejskih proizvođača automobila nazvala je štrajk „izuzetno sebičnim“, i poručila da to dodatno vrši pritisak na sektor koji je pogođen globalnom nestašicom čipova, preneli su korejski mediji.

Zvaničnik Korejskog saveta brodskih prevoznika saopštio je da se uticaj štrajka primećuje i u lukama.

„Trenutno u luke ulazi samo minimalna količina tereta. Do juče je situacija možda izgledala u redu, jer je isporučivan neki unapred dogovoreni teret, ali sadašnja situacija je veoma teška“, saopštio je ovaj zvaničnik.

Sindikat solidarnosti kamiondžija je deo Korejske konfederacije sindikata, koja je poznata po tome što je istrajnija od drugih velikih sindikalnih grupa u svojim akcijama, a policija je uhapsila više od dvadesetak članova koji su kamionima blokirali kapije pivarskog postrojenja u Ičeonu, jugoistočno od Seula, preneo je Jonhap.

Predsednik Jun je danas upozorio štrajkače da ne koriste nasilje i rekao da vlada pokušava da reši ovu situaciju kroz dijalog, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar