U trendu

Jakovljević (Dveri): Treba povećati broj protivgradnih stanica, i subvencije za osiguranje useva

Poslanik Pokreta Dveri Milovan Jakovljević izjavio je danas da država mora više da pomogne građanima i lokalnim samoupravama u organizovanju protivgradne zaštite i osiguravanju useva od štete, naročito pored reke Drine gde se procenjuje da je rizik od grada najveći.

Jakovljević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je predlog Dveri da se poveća broj automatskih protivgradnih stanica, da se povećaju subvencije za osiguranje useva i nadoknade protivgradnim strelcima.

„Uspostavljanjem adekvatne protivgradne zašite i osigruranja useva, mi bismo sačuvali useve, povećali BDP (Bruto domaći proizvod) države, i na svaki način pospešili budžete. Štitio bi se ne samo prehrambeni suverenitet, nego i suverenitet države“, rekao je Jakovljević i podvukao da bi se boljitak osetio i u čitavoj industriji hrane.

On je kao problem naveo to što je Vlada Srbije smanjila subvencije za osiguranje useva okruzima za koje se procenjuje da je rizik od grada najveći – Moravičkom, Kolubarskom, Zlatiborskom, Podunavskom i Šumadijskom sa 70 na 40 odsto, koliko je iznosio i u drugim delovima zemlje koji su manje ugroženi.

„Mi smatramo da je to izuzetno malo i nije dovoljan motiv da bi se ljudi osiguravali“, istakao je Jakovljević.

Rekao je da poljoprivredno zemljište od grada brani 13 radarskih centara, 1.650 protivgradnih stanica i 1.800 protivgradnih strelaca koji dobijaju mesečnu naknadu od 4.000 do 4.500 dinara.

Jakovljević je podsetio da je obaveza države da od 15. aprila do 15. oktobra uspostavi protivgradnu zaštitu, a naveo da se godišnje ispali po 12.000 protivgradnih raketa, što je manje od deset raketa po protivgradnoj stanici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar