U trendu

Janevski: Nastaviću da radim na srpskom tržištu

Makedonski biznismen, predsednik Upravnog odbora vinarije „Tikveš“ Svetozar Janevski izjavio je da se posle prekida poslovne saradnje sa Beogradskom industrijom piva (BIP) nije povukao iz Srbije, navodeći da očekuje da će i dalje raditi na srpskom tržištu, jer veruje u region i regionalnu saradnju.

„Ničega se nismo odrekli“, kazao je on agenciji Beta na pitanje o mogućoj ponovnoj saradnji sa BIP-om ili o nekom drugom ulaganju u Srbiju, ali nije želeo da precizira kakvi su mu planovi u vezi sa daljim poslovanjem na srpskom tržištu.

Govoreći o regionalnoj saradnji, on je istakao da nju najviše koči zatvorenost svake zemlje unutar sopstvenih granica.

„Mi smo napravili razvoj od granice do granice, a istovremeno pričamo o svetu bez granica i slobodnoj ekonomiji“, kazao je on, navodeći da je za napredak ključno promeniti način razmišljanja.

Janevski je zato kao ohrabrujuće ocenio nedavno otvaranje zajedničkog graničnog prelaza izmedju Srbije i Severne Makedonije koji će, kako je dodao, ubrzati protok robe.

Podsetio je i da poljoprivredna proizvodnja predstavlja tradiciju u svim zemljama regiona, da se njome i dalje bavi veliki broj ljudi, zbog čega smatra da je u trenutnim okolnostima izazov napraviti pomak i povećati konkurentnost agrara, kako na nivou država, tako i na nivou regiona.

Janevski je rekao da se zalaže i za digitalizaciju u svim segmentima, ali smatra da to na kraći rok nije dovoljno za uspeh država koje svoj rast u velikoj meri zasnivaju na poljoprivredi.

„Digitalizacija u kratkom roku ne može da pruži ono što može poljoprivreda“, kazao je on.

Naglasio je i da je jedan od glavnih problema sa kojim se region suočava migracija radne snage.

„Bitno je da nadjemo način da radnike zadržimo ovde“, rekao je Janevski.

Od predstojećeg Samita privrednih lidera regiona, koji će biti održan 4. decembra u Beogradu i gde će biti jedan od učesnika, Janevski očekuje da dodatno podstakne regionalnu saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede.

Dodao je da očekuje da će se na tom skupu sresti sa svojim kolegama iz regiona sa kojima će razmeniti iskustva i razgovarati o eventualnoj saradnji.

Samit privrednih lidera regiona će okupiti biznis elitu regiona i predstavnike ključnih medjunarodnih finansijskih institucija.

Na tom skupu govoriće Miroslav Mišković (Delta Holding), Branko Milutinović (Nordeus) Dejan Turk (A1 & VIP), Petar Ćorluka (Violeta) i Aleksandar Marković (Metalac grupa), Miodrag Kostić (MK Group), Emil Tedeschi (Atlantic Grupa) i Miodrag Borojević (Fortenova Group).

Neke od teme samita su ključni izazovi i problemi srpske ekonomije pet godina posle početka fiskalne konsolidacije, mogu li Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana da ostvare veće stope privrednog rasta bez bolje infrastrukture i poboljšanja privrednog ambijenta, koliko je Zapadni Balkan privlačan za nove investicije, kako zadržati mlade, obrazovane i radno sposobne u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.