U trendu

Japanski BDP porastao 2,2 posto u drugom kvartalu

TOKIO – Japanska ekonomija, treća najjača u svetu, zabeležila je u drugom kvartalu 2022. godine rast od 2,2 posto na godišnjem nivou, pokazali su današnji vladini podaci.

To je treći uzastopni kvartal privrednog rasta, ali niži od medijan tržišnih prognoza rasta od 2,5 procenata, izveštava Rojters.

Oporavak japanske ekonomije, kao i u mnogim drugim zemljama, sputao je rat u Ukrajini i skok cena robe, mada je rastuća potrošnja poduprla privredu te zemlje u periodu april-jun.

Ekonomske izglede Japana pomračuju ponovni porast zaraženih kovidom, usporavanje globalnog rasta, poremećaji u lancu snabdevanja i rastuće cene robe koje podižu troškove života domaćinstava.

Rast BDP-a u izveštajnom tromesečju je u velikoj meri bio vođen povećanjem privatne potrošnje od 1,1 odsto, pošto su restorani i hoteli zabeležili oporavak potražnje zahvaljujući ukidanju mera ograničenja vezanih za pandemiju.

Kapitalni rashodi, još jedan ključni pokretač rasta u periodu april-jun, povećali su se za 1,4 procenta u odnosu na prethodni kvartal, premašivši medijan tržišnu prognozu od 0,9 posto, pokazuju podaci.

Ipak, rast potrošnje u drugom kvartalu bio je manji od tržišnih predviđanja o povećanju od 1,3 procenta, zbog čega je dovedeno u pitanje to da li će oporavak potrošnje domaćinstava „stati na svoje noge“.

Prosečne zarade u Japanu, korigovane za stopu inflacije, pale su u drugom tromesečju za 0,9 procenata u odnosu na prethodni kvartal, što je iznad pada od 0,1 posto u prva tri meseca 2022, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.