U trendu

Jovanović: Pogrešna realizacija pruge Beograd-Budimpešta, Zorana Mihajlović da podnese ostavku

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović pozvao je danas ministarku gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović da podnese ostavku zbog, kako je naveo, ogromne trajne štete koju nanosi Srbiji baveći se „razvojem i infrastrukturom zemlje“.

Jovanović je u pisanoj izjavi ocenio da će „neodgovornost i nekompetentnost ministara u aktuelnoj srpskoj vladi“ ostaviti trajne posledice na razvoj zemlje i dodatno zakucati narod u siromaštvo, navodeći kao najnoviji primer ugovor o kreditu od čak 943 miliona evra za samo 108 kilometara pruge izmedju Novog Sada i Subotice.

Zorana Mihajlović potpisala je nedavno u Sofiji komercijalni ugovor za izgradnju treće deonice brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vredan 943 miliona evra.

Jovanović je upitao Zoranu Mihajlović da li je uradjena studija opravdanosti „takve basnoslovne investicije“ i „da li je raspisan tender za izvodjenje radova, kao što su to uradili Madjari za svoj deo pruge“, te i „da li ima ikakvog smisla da se na jednoj deonici projektuje pruga za brzine od 200 kilometara na sat, kada je u ostatku zemlje prosečna brzina vozova 40 kilometara na sat“.

„Zašto nije poslušala mišljenje struke da je izmedju Novog Sada i Subotice dovoljna pruga jednog koloseka za brzine od 140 kilometara na sat? To bi koštalo čak četiri puta manje, a u potpunosti bi odgovaralo potrebama putničkog i robnog prevoza! Da li je reč o kreditu za istu prugu za koju je 19. decembra 2014. godine u intervjuu ‘Politici’ rekla da će biti potpuno završena sredinom 2017. godine“, upitao je Jovanović, koji je i zamenik šefa odborničke grupe „Savez za Srbiju“ u Skupštini Beograda.

Najnoviji primer, navodi Jovanović, gde za minimum četiri godine Zorana Mihajlović „promašuje rok završetka radova i plaća ih četiri puta više nego što je bilo neophodno“, dokazuje da nije dostojna da se bavi razvojem i infrastrukturom zemlje.

„Jedini častan izlaz je neopoziva ostavka Zorane Mihajlović“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.