U trendu

Junker: Završava se medjunarodna pomoć Grčkoj, podrška više nije potrebna

Letos se završava poslednji, treći „paket“ pomoći Grčkoj koja više nema potrebe za kreditnom podrškom svojih kreditora, rekao je danas u Atini predsednik Evropske komisije Žan-Kod Junker.

Junker je to rekao posle sastanka s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, uoči sastanka ministara finansija evrozone u Sofiji, gde će grčki ministar finansija izložiti plan za period posle isteka iz paketa pomoći.

Grčka centralna banka se zalagala da Atina uzme takozvanu „kreditnu liniju iz predostrožnosti“ posle izlaska iz paketa pomoći u avgustu, kako bi olakšala povratak na svetsko finansijsko tržipšte na koje je izgubila pristup 2010. godine. Ali, to bi moglo biti politički nepopularno, pošto bi zahtevalo dodatne mere štednje i nadzor nad grčkom privredom.

„Neće biti zajma iz predostrožnosti zato što sve moramo uraditi tako da grčki izlazak iz programa bude što je moguće čistiji i jasniji“, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ciprasom.

Premijer je rekao da je Grčka veoma blizu ostvarivanja „čistog izlaska“ iz paketa pomoći.

„To je ono što se desilo s drugim zemljama koje su bile u programu i koje su ga završtile uspešno“, rekao je on.

Ciprasova koaliciona vlada levice i krajnje desnice je obećala kreditorima da će nastaviti prodaju državne infrastrukture i drakonsku kontrolu potrošnje i kada se program pomoći završi krajem avgusta, u zamenu za povoljniji uslove otplate dugova.

Junker je pohvalio napredak Grčke, navodeći da je uspela da iz budžetskog deficita od 15,1 odsto 2009. dodje do suficita od 0,8 odsto u 2017. godini.

„To je apsolutno izvanredno i sada je vreme za konsolidovanje rezultata“, rekao je Junker.

On je naglasio da Grčka mora nastaviti da sprovodi reforme na koje se obavezala, što uključuje dalje rezove potrošnje i penzija, povećanje poreza i ambiciozan program privatizacije.

„Sada ćemo morati da se usredsredimo na problem smanjenje duga“, rekao je on i dodao da bi sve članice EU trebalo da se drže datih obećanja.

Grčki kreditori su obećali da će obezbediti neki oblik olakšanja dugova da pomognu Grčkoj da opet stane na noge.

„Blizu smo veoma važnih ciljeva za rešavanje pitanja dugovanja koji preostaju za mere olakšanja duga“ rekao je Cipras.

Grčki premijer je rekao da su rezultati grčke privrede bolji od očekivanih „prijatno iznenadjenje“ za sve partnere Atine u poslednje tri godine i da su bili ključni za povratak izgubljenog poverenja.

„Ali činjenica je da je Grčka, grčka vlada, obećala mnoge stvari tokom mnogih godina ali da se nije držala mnogih svojih obećanja“, rekao je Cipras.

Grčka zavisi od medjunarodne pomoći od 2010. i morala je da zauzvrat sprovede niz oštrih mera štednje. U vrhuncu krize Grčka je bila na ivici izbacivanja iz evrozone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.