Karni nagovestio ostanak na čelu britanske centralne banke

LONDON – Guverner Banke Engleske Mark Karni danas je gotovo potvrdio da će ostati na čelu britanske centralne banke duže nego što je planirao, kako bi pomogao što bezbolniji izlazak Britanije iz Evropske unije.

Posle višednevnih spekulacija o produžetku ostanka na funkciji guvernera umesto odlaska koji je planirao u junu 2019, Karni je rekao na jednom parlamentarnom odboru da tokom „ovog kritičnog perioda“ svi, uključujući i centralne bankare, treba da učine sve što mogu kako bi pomogli proces Bregzita, prenosi agencija AP.

Kanađanin Karni je u julu 2013. godine preuzeo funkciju šefa Banke Engleske na pet godina. Ostanak na toj dužnosti je produžio za još godinu dana (do polovine 2019. godine), nakon što su Britanci na referendumu u junu 2016. izglasali izlazak zemlje iz Evropske Unije.
„Mada sam već pristao da produžim svoj mandat kako bih pomogao nesmetani Bregzit, spreman sam da učinim sve što mogu kako za ostvarenje ‘mekog’ Bregzita, tako i za efikasnu tranziciju Banke Engleske“, rekao je on danas.
S obzirom na to da je rok za Bregzit 29. mart 2019. godine, Karni je potvrdio da je razgovarao s britanskim ministrom finansija Filipom Hamondom o ponovnom produženju njegovog mandata.
Karni, koji prema nekim pretpostavkama ima ambicije da se vrati na kanadsku političku scenu, rekao je da će vlada o pitanju vođenja Banke Engleske objaviti detalje „u dogledno vreme“.

Mediji u svojim informacijama nagoveštavaju mogućnost produženja njegovog mandata za dodatnih oko godinu dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.