najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kazne zbog dogovorenih tendera

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je tri kompanije iz Beograda sa nešto više od pet odsto godišnjeg prihoda zbog toga što su prekršile odredbe Zakona o zaštiti konkurencije prilikom sklapanja sporazuma sa Ministarstvom odbrane u postupku javne nabavke uniformi, obuće i ostale opreme.

U pitanju su firme Amm immovables, koja je kažnjena sa 15,63 miliona dinara odnosno 5,1 odsto prihoda u 2012. godini, zatim Betako koja mora da plati 11,2 miliona ili 5,85 odsto i Sagoja koja će platiti oko sedam miliona dinara ili 5,1 odsto prihoda.

„Navedena društva su zaključila restriktivni sporazum kojim su unapred dogovorila pojedinačno učešće, a neposrednim dogovorom o cenama i drugim komercijalnim uslovima u postupku javne nabavke dobara – uniforme, obuće i ostale opreme za potrebe Ministarstva odbrane Republike Srbije u 2013. godini učinila povredu konkurencije“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, tim kompanijama je izrečena i mera zabrane učešća u postupku javne nabavke u svojstvu ponuđača u periodu od 18 meseci.Zaključkom Komisije obustavljen je postupak u odnosu na Advena lajn, jer je ta firma dostavila rešenje Agencije za privredne registre o brisanju iz Registra privrednih subjekata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike