Kazne zbog dogovorenih tendera

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je tri kompanije iz Beograda sa nešto više od pet odsto godišnjeg prihoda zbog toga što su prekršile odredbe Zakona o zaštiti konkurencije prilikom sklapanja sporazuma sa Ministarstvom odbrane u postupku javne nabavke uniformi, obuće i ostale opreme.

U pitanju su firme Amm immovables, koja je kažnjena sa 15,63 miliona dinara odnosno 5,1 odsto prihoda u 2012. godini, zatim Betako koja mora da plati 11,2 miliona ili 5,85 odsto i Sagoja koja će platiti oko sedam miliona dinara ili 5,1 odsto prihoda.

„Navedena društva su zaključila restriktivni sporazum kojim su unapred dogovorila pojedinačno učešće, a neposrednim dogovorom o cenama i drugim komercijalnim uslovima u postupku javne nabavke dobara – uniforme, obuće i ostale opreme za potrebe Ministarstva odbrane Republike Srbije u 2013. godini učinila povredu konkurencije“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, tim kompanijama je izrečena i mera zabrane učešća u postupku javne nabavke u svojstvu ponuđača u periodu od 18 meseci.Zaključkom Komisije obustavljen je postupak u odnosu na Advena lajn, jer je ta firma dostavila rešenje Agencije za privredne registre o brisanju iz Registra privrednih subjekata.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike